De beste motoren voor beginners

De beste motoren voor beginners afbeelding

Een tijdje terug heb je de knoop voor jezelf doorgehakt: je wilt gaan motorrijden. Daarmee kies je voor de mooiste hobby ter wereld. Een hobby die staat voor vrijheid en adrenaline. Nu je rijlessen eindelijk achter de rug zijn en je je papiertje in de pocket hebt, kunnen we met trots zeggen: welkom bij de club!

Als je alvast wat geld opzij hebt gezet ben je nu klaar om je eerste motor te kopen. Natuurlijk ga je naast een motor ook motor accessoires kopen, maar de grootste en meest spannende aankoop is en blijft toch écht je eerste motor. 

Bij het kopen van je eerste motor komt veel kijken. Als beginnend motorrijder kan het daarom lastig zijn om voor het eerst een motor te gaan kopen. Want wat is een goede motor voor een beginnende rijder? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

 

Motor voor beginners kopen 

 

Om je de weg op te helpen, hebben wij de 9 beste beste motoren voor beginners voor je op een rijtje gezet.

Houd rekening met je leeftijd en het rijbewijs

De keuze voor je eerste motor is reuze. Misschien heb al heb je een droommotor voor ogen. Toch kan het verstandig zijn om hier nog even mee te wachten. Je hebt namelijk te maken met je leeftijd en het type rijbewijs dat je hebt. Op je 18e is het niet toegestaan om een dikke Harley met 1800cc te gaan rijden.

Met een A1 rijbewijs mag je een motor met 125 cc en maximaal vermogen van 11 kilowatt (kW) besturen. Met een A2 rijbewijs mag je middelzware motoren rijden, tot een maximaal vermogen van 35 kilowatt (kW). Vanaf je 21e mag je pas gaan voor het A2 rijbewijs, waardoor het mogelijk wordt om zware motoren te rijden. Vanaf dat moment maakt het vermogen niet meer uit en kun je eindelijk de motor van je dromen rijden.

Hoe ga je je motor gebruiken?

Je hebt je rijbewijs natuurlijk niet voor niets gehaald. Maar heb je al voor ogen wat voor soort motorrijder je bent en hoe je je motor gaat gebruiken? Dit is een belangrijk startpunt in het avontuur naar je eerste motor. Laten we daarmee beginnen. 

Wil je met je motor roadtrips gaan maken door Europa? Dan zit je goed met een comfortabele motor waar je veel spullen op kwijt kunt. Of ben je juist een adrenaline junkie die een snelheidsmonster zoekt voor de zonnige weekenden? Of wil je je motor simpelweg gebruiken voor woon- en werkverkeer? Wat jouw voorkeur ook heeft, deze keuze heeft invloed op welk type motor dat het beste bij jou past

De 9 beste motoren voor beginners

Afhankelijk van de bovenstaande zaken, je voorkeur en je budget kun je ongetwijfeld een mooie eerste motor vinden. Speciaal voor alle beginnende motorrijders hebben we een lijst met uiteenlopende motoren voor beginners gemaakt. Deze lijst is niet leidend, maar wel een mooie leidraad om je op weg te helpen. 

In deze lijst hebben we rekening gehouden met de verschillende motor soorten. Laten we beginnen!

Sport - Kawasaki Ninja 300 | 269cc

Als je van een sportmodel houdt, zit je met de Kawasaki Ninja 300 helemaal goed! Als je hierop rijdt, zul je er sneller uitzien dan het kapsel van Johnny Bravo! Dit model wordt niet meer gemaakt, maar als motoroccasion is deze nog wel beschikbaar. Voor iets meer dan € 3.000 heb je al een dikke racer onder je kont!

 

Kawasaki beginnersmotor

Sport - Yamaha R6

Ben je een echte snelheidsduivel? Dan is de Yamaha R6 een absolute aanrader. Op dit sportmodel met maar liefst 599 cc kun je lekker strak rijden. Bovendien is de motor erg betrouwbaar. Ben je van plan om veel op het circuit te gaan rijden? Dan is dit een goede keuze. De vormgeving van de motor schreeuwt bijna om het gashendel goed los te trekken op het circuit. Bovendien is de zithouding ook ideaal om wat uurtjes te rijden op het circuit. Het is wel een motor waar je alleen op mag rijden met een A rijbewijs.

 

yamaha beginnersmotor

Tour - Suzuki V-Strom 650

Misschien is een tourmotor in eerste instantie niet de meest aantrekkelijk optie voor jonge, beginnende motorrijders onder ons. Maar geloof ons, de V-Strom 650 is een hele praktische beginnersmotor. De Suzuki V-Strom 650 is een vriendelijke motor die ideaal is voor de zelfverzekerde beginner (A2 rijbewijs). Je zult er jaren aan rijplezier aan hebben. Het enige nadeel dat we kunnen bedenken is dat ie er niet ‘sexy’ uitziet. Maar laat je niet afleiden door de looks. Deze middelzware, sportieve toermotor rijdt als een zonnetje en is simpelweg een fantastische motor. 

 De standaard rijhouding zorgt ervoor dat de motor geschikt voor verschillende omstandigheden. Perfect voor woon-werkverkeer maar ook voor cruisen en toeren. Af en toe offroad meepakken is ook te doen.  Omdat het een tourmotor betreft, ligt de prijs wel een stukje hoger. Voor iets meer dan € 9.000 rijd je er één.

de beste beginnersmotoren

Cafe Racer - Ducati Scrambler Sixty2 399 cc

De Ducati Scrambler Sixty2 is een echte verkooptopper. Hoewel Ducati door sommigen wordt gezien als de Ferrari onder de motoren, heeft het merk met dit model een hele betaalbare variant neergezet. Deze beginnersmotor is bovendien erg leuk om op te rijden! De motor is perfect voor korte afstanden en rijden in de stad. Door het gebrek aan power is het geen motor om flink wat kilometers op te vreten. Op deze cafe racer met een prachtige vintage look ervaar je het gevoel van vrijheid en zorgeloosheid in stijl. Omdat het een Ducati betreft, ligt de prijs vanzelfsprekend wel wat hoger.

 

Cafe Racer - Ducati Scrambler

Chopper/cruiser - Honda Rebel 500

Met de Rebel 500 kies je voor vrijheid en comfort. Voor beginnende rijders die zich graag in de chopper/cruiser hoek willen begeven, biedt de Honda Rebel 500 een mooie uitkomst. Het is een mooie en stoere motor om mee te beginnen. De lage zadelhoogte en grondspeling van deze motor zorgen ervoor dat rotondes en bochten heerlijk zijn om mee te pakken. De eerste paar keer dat je erop rijdt, voelt het bijna alsof je aan het karten bent. Doordat de Rebel 500 vrij licht is (190kg), is de motor goed onder controle te houden. Een mooi maatje om de eerste kilometers mee te maken, maar ook geschikt voor langere roadtrips. 

 

honda beginnersmotor

Cruiser - Kawasaki Vulcan S

Een stijlvolle motor waarmee je relaxed de wegen over cruised. Dat is de Kawasaki Vulcan S in een notendop. Het mooie van de Vulcan S is dat deze motor geschikt is voor iedereen. Of je nou lang of klein bent, Kawasaki zorgt wel dat je erop past. Met de power zit het ook wel goed. Het motorblok loopt lekker door de toeren heen en is krachtig genoeg om lekker weg te rijden bij stoplichten of iemand in te halen. De remmen zijn ook top en er zit zelfs ABS op!

Qua looks ziet de motor er geweldig uit. De fijne zithouding zorgt ervoor dat het rijden door bochten echt een genot is. Even je gas vol open trekken is leuk, maar op de snelweg rijden is minder leuk. Deze motor is gebouwd om lekker relaxed over provinciale wegen te cruisen en te genieten van de omgeving. Heb je je A rijbewijs in de pocket? Dan kun je de motor ontgrenzen naar vol vermogen. Zo kun je er nog een flinke tijd van genieten! De Vulcan S is in vergelijking met de Honda 500 wat prijziger maar je krijgt er wel een wat meer volwassen motor voor terug.

 

kawasaki beginnersmotor

Adventure - BMW F650

Hou je van avontuur? Dan doe je er goed aan om eens te kijken naar een BMW F650. Met deze allround motorfiets kun je echt alle kanten op! De F650 is een golden oldie. De motor kwam in 1993 op de markt en werd tot 2000 nog gemaakt.

 

Deze dikke ééncilinder is daarnaast een ideale motor voor een beginnende motorrijder die zowel op de openbare weg als offroad wil gaan rijden. Deze motor is gemakkelijk te hanteren, rijdt relaxed en brengt je vol vertrouwen van A naar Z. Of dit nu naar het centrum van de stad is of ver daarbuiten. Hier en daar een gravelweg meepakken? Geen enkel probleem! Als je diversiteit op de weg op je belangrijk vindt, zal je met deze motor pas echt de vrijheid ervaren!

 

bmw beginnersmotor

Naked - Kawasaki Z125

Tijd voor een naked bike in deze rij. De Kawasaki Z125 is een compacte maar sportieve naked bike. Met 18 jaar mag je er al op rijden, wat het een ideale beginnersmotor maakt. Het is misschien geen motor waar mensen zich voor zullen omdraaien als je langsrijdt en als je op de snelweg rijdt, kun je maar beter in de slipstream van een vrachtwagen rijden. Maar kom op, je bent nog jong. Jouw tijd komt heus nog wel. De Z125 is een ideale motor om je eerste 5000 km mee af te leggen. Daarnaast is het ook een prima motor qua budget, voor minder dan € 5.000 euro heb je er al één.

 

kawasaki z125 beginnersmotor

Naked - KTM 390 Duke

We sluiten af met nog een naked bike: de KTM 390 Duke. De laatste jaren is KTM bezig aan een flinke opmars. Ze hebben met hun nieuwste modellen veel harten van motorliefhebbers veroverd. Waaronder ook deze 390 Duke. Dit model is vanwege de prijs en het gewicht een ideale motor voor de beginnende A2 rijder. Het is een prima uitgeruste motor die veel plezier biedt voor de jonge rijder. De betaalbaarheid in combinatie met de gave looks en een rijwielgedeelte dat veel vertrouwen geeft zijn voor ons genoeg redenen om de 390 Duke in dit lijstje te zetten!

KTM duke beginnersmotor

Tips voor het kopen van je eerste motor

Heb je een idee wat voor motor je wilt? Dan is het tijd om rond te gaan kijken. Wij raden aan om te kijken bij zowel particulieren als dealers, beide hebben hun eigen voor- en nadelen

Heb je een aantal motoren op het oog? Volg dan deze tips bij het kopen van je eerste motor. Ben je bijna zover om je eerste motor aan te schaffen? Met deze uitgebreide checklist voorkom je dat je een kat in de zak koopt.

Hoe dan ook, je allereerste motor is een mooie start om flink wat rijervaring op te doen. Des te meer je gaat rijden, des te meer controle je over je motor zult krijgen. Je eerste motor is er één die je nooit zult vergeten. Daarom: geniet ervan en heel veel rijplezier gewenst!

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen