7 handige tips voor het kopen van je eerste motor

7 handige tips voor het kopen van je eerste motor afbeelding

7 handige tips voor het kopen van je eerste motor

Yes, het is zover! Je hebt je motorrijbewijs in de pocket! Je kunt eindelijk op zoek naar je eerste motor. Waarschijnlijk een tweedehands motor, tenzij je een grote spaarder bent. Of misschien ben je juist wel toe aan iets anders, maar is een nieuwe motor te duur. 

Het kopen van je eerste motor. Hoe pak je dat nou aan? Ga je naar een motorzaak of kies je toch voor particulier? En waar moet je dan op letten? 

Er is meer dan genoeg keuze als het aankomt op tweedehands motoren, maar hoe voorkom je dat een spreekwoordelijke kat in de zak koopt? Wij geven je 7 tips bij het vinden van een motoroccasion.

 

1. Sorry, maar ga niet meteen voor de motor van je dromen

Je leert pas wat voor motorrijder je bent als je al een tijdje hebt gereden. Een bekend fenomeen in de motorwereld. Daarom geldt, hoe graag je misschien ook die motor van je dromen wil kopen, niet alle motoren zijn even goed geschikt als beginnersmotor. 

Houd hier rekening mee! 

Motoren zijn er in alle soorten en maten en vaak zijn ze ook nog onderverdeeld in verschillende categorieën, waarbij de één nog krachtiger is dan de ander. Dus hoe graag je ook een Ducati of Yamaha R1 wilt, dit is alles behalve verstandig. 

Als beginner heb je op het examen aangetoond dat je de basisvaardigheden onder de knie hebt. En dat je met voldoende verkeersinzicht de weg op kunt. Om deze reden is je eerste motor misschien wel de belangrijkste motor die je zult kopen in je leven.

eerste motor kopen droommotor

In de fase na het behalen van je rijbewijs is het ontzettend belangrijk om beheersing te krijgen over het voertuig en bepaalde verkeerssituaties beter in te leren schatten. Hoe goed jij ook kunt rijden, je moet altijd rekening houden met het gedrag van je medeweggebruikers. En hier op de juiste manier op kunnen anticiperen.

Kies daarom een ‘verstandige’ (tweedehands) motor die uitermate geschikt is om te leren hoe je de controle krijgt over de machine. Hoe meer je rijdt, hoe meer controle je zult krijgen. Het rijplezier weegt in deze fase gewoonweg zwaarder dan de looks van jouw motor. Het is tijd om ervaring op te doen, kilometers te maken. 

En het kan geen kwaad een oud(er) beestje te kopen. Want als beginnend motorrijder ga je je motor ongetwijfeld een keer laten vallen. Bij een oudere motor is dit natuurlijk een stuk minder erg.

 

2. Bepaal voor welk doel je motor je de motor gaat gebruiken

Nu je droommotor even op een lager pitje staat, is het tijd om jezelf de volgende belangrijke vraag te stellen: waar ga ik de motor voor gebruiken?

Kies je een motor voor woon- en werkverkeer? Dan zal een lichte en wendbare allround motorfiets of een naked bike volstaan. Wil je de motor gebruiken voor tripjes of vakanties? Kies dan voor tourbike. En let dan vooral op voldoende bagageruimte en een comfortabele zitpositie. 

En wil je een motor kopen voor op het circuit? Kies dan voor een circuitmotor. Hoe dan ook, als je het antwoord op deze vraag hebt, zal het uitzoeken van je motor een stuk makkelijker worden.

 

3. Minder cc’s betekent minder gevaarlijke situaties

Maar dan ben je nog niet. Want je moet ook rekening houden met het aantal cc’s. Laten we beginnen te stellen dat het aantal cc’s geen doel moet zijn, maar een middel. 

Ons advies: begin met iets kleins en ruil deze later eventueel in voor iets groters en krachtigers.

Heb je alleen je A1 of A2 motorrijbewijs? Dan word je al beperkt in je keuze. Ben je 24 jaar of ouder? Dan mag je in theorie al op een zwaardere motor rijden. Is het je eerste motor? Dan gaan we hier toch weer op de rem trappen. Omdat controle over de motor in deze fase het belangrijkste is, kun je het beste kiezen voor een lichte motor. 

Hoe meer cc’s, des te zwaarder een motor wordt. En des te lastiger het wordt de motor te controleren. Kies daarom voor een motor met minder dan 500cc. Bijvoorbeeld een 250cc motor, dat is absoluut geen mindere motor. Deze motoren zijn niet alleen voor beginners, ze zijn ook zeer geschikt voor de meer ervaren rijders. Ze zijn snel, licht en eenvoudig te manoeuvreren. 

Tot slot: ben je al bekend met het gezegde ‘zit je verstand in je rechterhand?’ Dit gezegde betekent dat het in principe niet uitmaakt wat voor motor je hebt, op iedere motor kun je hard rijden. 

Maar een motor met meer cc die van nature veel sneller is, smeekt bijna om meer gas te geven. Op zo’n motor rijd je daarom vaak veel sneller dan je zou kunnen anticiperen op wat er om je heen gebeurt. Niet handig voor een beginnende motorrijder dus… 

 

4. Doe onderzoek

Nu je een beetje een idee hebt wat voor soort motor jouw eerste motor kan gaan worden, is het tijd om op onderzoek uit te gaan. 

Zorg ervoor dat je alles leert over de merken, de verschillende modellen en de mate van onderhoud. Je moet zoveel mogelijk te weten willen komen over de motoren die jij op het oog hebt. 

Gouden tip: Zoek het type motor met merk en model op Google gevolgd door termen als recensies, betrouwbaarheid en problemen. Hierdoor zul je snel meer te weten komen over dit type motor, lees zoveel als je kunt. Dit helpt uiteindelijk ook mee bij het bepalen of deze motor echt iets voor jou is.

 

5. Neem een deskundige mee

Je weet nu wat voor motor je zoekt en wat voor budget je daar voor over hebt. Tijd om motoren te bekijken.

neem een deskundige mee motor kopen

Ga nooit alleen op motorjacht. Neem een vriend of bekende mee met kennis van zaken. Iemand die veel over motoren weet. Deze ‘expert’ kan de inspectie voor je doen. Weet je zelf al veel over motoren? Ook dan is het altijd handig om een extra paar ogen te hebben.

 

6. Controleer de motor grondig!

Nu je een potentiële motor gevonden hebt en deze gaat bekijken, is het van belang dat je deze zo goed mogelijk inspecteert. 

En dan bedoelen we: duik erin en maak je handen vies. Neem uitvoerig de tijd om de motor zo goed mogelijk te controleren. Voordat je überhaupt aan een proefrit begint. 

Doe vooraf ook onderzoek over de motor die je gaat bekijken en stel op basis van veelvoorkomende problemen een lijst met vragen op. 

Lees onze uitgebreide 22-punten checklist voor een uitgebreide inspectie en voorkom dat je een kat in de zak koopt.

 

7. Wed op meerdere paarden en maak meerdere proefritten

Als de motoren die je gaat bekijken goed door de grondige inspectie komen, zul je uiteindelijk een proefrit willen maken. Omdat het je eerste motor is, raden wij je aan om een proefrit te doen op meerdere motoren. Zo kom je erachter welke motor het beste bij je past.

maak een proefrit voor het motor kopen

Die eerste motor kan nog zo lekker rijden, als je het niet op een aantal andere motoren probeert, heb je simpelweg geen vergelijkingsmateriaal.

 

Bonus: Voorbeelden van goede eerste motoren

We kunnen natuurlijk geen artikel schrijven over het kopen van je eerste motor zonder voorbeelden van geschikte motoren te geven. Daarom hebben we nog vijf beginnersmotoren voor je op een rijtje gezet. 

We trappen dit lijstje af met een in onze ogen zeer neutrale beginnersmotor, de Suzuki GS500. De GS 500 is een motor die in alle mogelijke omstandigheden prima werkt. Zonder dat hij je zal verrassen. Ideaal dus als eerste motor. 

We gaan verder met een cross/tour motor, de KTM 125 Duke. De 125 Duke is een erg leuke cross/tour motor. Door de standaard straatbanden is deze motor ideaal voor de weg. Toch heeft hij de wendbaarheid en lichtvoetigheid van een crossmotor. 

Zoek je als beginnend rijder een ideale stadsmotor voor woon en werkverkeer? Dan kun je niet om de Suzuki GW250 heen. Deze motor heeft een super comfortabele lage zitting en je zult je balans hier zonder problemen op kunnen bewaren. Behendig en dus ideaal voor het rijden in de stad. En dankzij de zes versnellingen is dit een goede leermeester om het schakelen volledig onder de knie te krijgen.

Zoek je een motor met een wat meer retro look? Dan kom je al snel uit bij de Yamaha SR400. Deze motor is het antwoord voor de beginnende motorrijder die op zoek is naar een oldschool look. Doordat de motor in een nieuw jasje zit, heb je niet het constante gedoe van kapotte onderdelen en ellenlange zoektochten naar vervangende onderdelen.

Tot slot hebben we nog een tip voor de iets meer vertrouwde beginner. De prachtige Honda CBR 500. Doordat deze motor voor de iets meer gevorderde beginner is, blijft het leuk om erop te rijden. Zijn ingetogen karakter en eenvoudige ergonomie zorgen ervoor dat deze motor geweldig is voor dagelijks gebruik. 

 

Conclusie

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van je eerste motorfiets, rest ons nog maar één ding: Wij wensen je veel succes met het vinden van jouw eerste motor. Ontdek het ons aanbod hier.

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen