Tweedehands motor kopen: bij particulier of dealer?

Tweedehands motor kopen: bij particulier of dealer? afbeelding

Tweedehands motor kopen: bij particulier of dealer?

Het kopen van een tweedehands motor kan via verschillende kanalen, zowel online als offline. Denk bijvoorbeeld aan platformen als Facebook, Marktplaats of Motor 2 Go. Of aan websites als ikwilvanmijnmotoraf.nl. 

Naast online advertenties kun je natuurlijk ook nog steeds oldskool een advertentie in een motorblad of regionale krant tegenkomen. Of gewoon een motor te koop zien staan in de buurt.

Waar koop je een motor? 

Het online aanbod is reuze en voor iedereen zit er wel een geschikte motor tussen. Als je eenmaal, na het kritisch bekijken van de advertenties, een selectie hebt gemaakt, blijft er vaak een handjevol tweedehands motoren over. Het aanbod aan motoren dat overblijft is in veel gevallen een mix van dealer- en particuliere verkoop.

Hoe dan ook, het is altijd belangrijk om goed na te denken waar je een motor gaat kopen. Online kun je veel motorzaken en particulieren vinden die een tweedehands motor verkopen. Beide zijn nooit geheel zonder risico. 

Dat brengt je al snel bij de vraag: Ga ik een tweedehands motor bij een particulier of dealer kopen? In deze blog leggen we de voor- en nadelen van beide kampen naast elkaar en geven we tips waar je op moet letten.

 

Motor kopen bij een motorzaak

motor kopen bij een motorzaak

Voordelen:

 

Meer keuze

Twijfel je erover om een motor te kopen bij een motorzaak? Twijfel je bijvoorbeeld nog over welk type motor je wilt kopen? Dan heb je in eerste instantie meer keuze. Een dealer heeft meerdere occasions staan. Daarnaast is een proefrit in veel gevallen mogelijk. 

 

Meer zekerheid

Een tweedehands motor kopen bij een motorzaak biedt meer zekerheid en vertrouwen dan bij het kopen van een particulier. Bij een motorzaak krijgen de motoren altijd nog een technische keuring. En door middel van een afleverbeurt worden eventuele problemen die bij de keuring naar voren kwamen nog verholpen.

 

Garantie

Doorgaans is de koop bij een dealer een veiligere optie omdat je een garantiebewijs krijgt die meerdere maanden geldig is. Als er dan iets mis is met de motor, kun je hiervoor na aankoop bij de dealer terecht. Het risico op het kopen van een kat in de zak ligt hiermee dus lager.

 

Recensies

Een ander voordeel van het kopen bij een dealer is dat je online recensies over de motorzaak kunt vinden. Bij een particulier kan dit natuurlijk niet. Daarnaast is het ook makkelijker om een gerenommeerde dealer te vinden.

 

Nadelen:

Hogere prijs

De prijs voor het kopen van een tweedehands motor ligt hoger bij een dealer. Ze hebben namelijk te maken met in- en verkoopprijzen. In sommige gevallen komen er ook nog eens kosten bij kijken om de motor rijklaar te maken. En ze moeten de lichten natuurlijk ook aan kunnen houden.

Tip: Besluit je om een motor bij een dealer te kopen? Zorg dan dat deze niet aan de andere kant van het land zit. Mocht er naderhand onverhoopt iets mis zijn met de motor, kun je snel even op en neer rijden naar de dealer.

 

Motor kopen bij een particulier

motor kopen bij een particulier

 

Voordelen:

Gunstigere prijs

Het belangrijkste voordeel bij het kopen van een particulier is dat het regelmatig voorkomt dat je gunstiger uit bent dan bij een dealer. Vooral wanneer je de motor van een kennis of vriend koopt. In dat soort gevallen kun je de motor tegen een ‘vriendenprijsje’ overnemen.

Ook wanneer je de motor bij een vreemde koopt, is de kans groot dat je iets goedkoper uit bent. Een particulier hoeft immers geen garantie te geven. Je krijgt daarom ook niet meer dan garantie tot aan de deur. Bij particulieren heb je daarom een grotere kans om lagere prijzen of zelfs echte koopjes te vinden. 

 

Meer ruimte voor onderhandeling

Daarnaast hoeft een particulier ook niet de hoogst mogelijke prijs te vragen bij een verkoop. In veel gevallen vinden ze het belangrijker dat hun ‘paradepaardje’ in goede handen terecht komt. Daarom is er ten opzichte van een aankoop bij dealers meer ruimte voor onderhandeling.

 

Je weet wie de vorige eigenaar is

Met een gezonde dosis mensenkennis kun je vaak goed aanvoelen hoe de huidige eigenaar met de motor is omgegaan. Mits je natuurlijk de juiste vragen stelt. 

 

Nadelen: 

 

Je krijgt niet altijd wat je ziet 

Helaas kunnen motoren er op advertenties beter uitzien dan in het echt. Zorg er daarom voor dat je de motor van tevoren grondig inspecteert. Gebruik daarvoor deze checklist.

Heb je zelf een gebrek aan (technische) kennis? Neem dan iemand met verstand van zaken mee. Zo voorkom je dat je wordt belazerd. 

 

Geen dekking bij mogelijke defecten

Daarnaast ben je bij een particulier niet gedekt tegen mogelijke defecten. Mocht je na de aankoop problemen ontdekken, zul je zelf het risico moeten dragen.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen zijn er duidelijke verschillen tussen het kopen bij een particulier of een dealer.

Is het je eerste motor-date? Of kies je liever voor meer zekerheid? Ga dan voor het kopen bij een dealer. Daarnaast heb je bij een dealer simpelweg meer keuze. Iets wat niet onbelangrijk is wanneer je je voor het eerst gaat oriënteren op de motormarkt.

Heb je wat meer ervaring met het kopen van een motor of vind je het leuk om te onderhandelen? Dan kun je mogelijk wat geld besparen door te kopen bij een particulier.

 

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen