Veilig motor verkopen, wat komt daar bij kijken?

Veilig motor verkopen, wat komt daar bij kijken? afbeelding

Wil je je motor echt veilig verkopen dan kun je er uiteraard voor kiezen om dit te doen via een van onderstaande mogelijkheden. Het nadeel hiervan is echter dat je bijna altijd een minder hoge verkoopprijs voor je motor zult krijgen dan wanneer je jouw motor zelf verkoopt. Er is immers een andere partij die via deze wegen ook nog wat zou willen verdienen aan jouw motor.

 • In consignatie bij een motorzaak
 • Via een verkoopservice zoals bijvoorbeeld bij de ANWB
 • Inruilen bij de motorzaak omdat je een andere motor koopt

In het artikel “Ik wil mijn motor verkopen, welke mogelijkheden heb ik?” gaan we verder in op bovenstaande mogelijkheden maar...

Hoe kun je dan veilig je motor verkopen en ook nog eens de hoogste verkoopprijs ervoor krijgen?

Je zult dan toch echt je motor rechtstreeks aan een particulier moeten verkopen. Ja je krijgt misschien wat meer mensen aan de deur dan je lief (en eventueel koopjesjagers) is maar hier kun je zelf al veel voorwerk in doen. De volgende stappen dragen er zeker aan bij dat ook jij veilig je motor kunt verkopen.

 1. Bepaal vooraf exact wat jouw minimale verkoopprijs is. Dit kun je doen door te checken wat men gemiddeld vraagt voor hetzelfde type motor met vergelijkbare kilometerstand en bouwjaar.
 2. Heb je jouw motor WA verzekerd zet de verzekering dan om naar volledig casco. Je zult tijdelijk een hogere premie gaan betalen maar aangezien je de motor toch gaat verkopen zal dit nooit een extreem bedrag zijn. En je kunt deze kosten eventueel doorberekenen in de minimale verkoopprijs. Mocht het nu tot een proefrit komen dan ben je er in ieder geval van verzekerd dat bij eventuele schade door de bestuurder jouw motorfiets verzekerd is. Wel kun je het beste nog steeds een proefrit verklaring gebruiken omdat je hiermee ook je eventuele eigen risico en premie verhoging bij schade kunt indekken.
 3. Verzamel alle documentatie van je motor. Om je alvast voor te bereiden op de verkoop kun je het beste zorgen dat je zowel de onderhoudshistorie als ook het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode klaar hebt liggen.
 4. Zorg dat je motor er piekfijn op staat en maak goede foto's. Geef je motor een laatste poetsbeurt, check de bandenspanning, smeer de ketting en maak zo goed mogelijke foto's. Wil je weten hoe je het beste foto's kunt maken? Check dan ons artikel “Hoe maak je de beste foto's van je motor?
 5. Bied je motor te koop aan op online platformen. Je bent nu zover om je motor te koop aan te bieden. De meest gangbare platformen om dat te doen zijn: www.motor2go.nl (gratis), www.autoscout24.nl (gratis), www.bikenet.nl (tegen kleine vergoeding) en www.marktplaats.nl (tegen vergoeding). Geef hierbij (indien mogelijk) duidelijk jouw minimale verkoopprijs aan. Dit voorkomt alvast koopjesjagers en zorgt voor een eerste selectie.
 6. Maak duidelijke afspraken alvorens persoonlijk af te spreken. Geef bijvoorbeeld aan dat men sowieso rijbewijs en id dient mee te nemen ter inzage. Ook dient men reeds aan te geven dat, wanneer de motor zo is als geadverteerd, dat men jouw vraagprijs daadwerkelijk zal betalen.

Het is zover, je hebt je motor te koop gezet en er is een gegadigde die langs komt om de motor te bekijken en eventueel te kopen. Waar moet je nu nog om denken voor het veilig motor verkopen?

Veilig motor verkopen

 • De kans is aanwezig dat men met twee man komt wat best intimiderend kan zijn. Vraag daarom een vriend of kennis om ook aanwezig te zijn.
 • Leg alle documentatie uit het zicht tot je verderop in het verkoopgesprek bent.
 • Vraag om het id en het rijbewijs van de koper te mogen zien. Controleer of deze met elkaar overeen komen. Let op!! Je mag hier wel een kopie van maken mits de pasfoto en het BSN niet gekopieerd worden.
 • Bekijk gezamenlijk met de potentiële koper de motor en probeer in te schatten of men serieus geïnteresseerd is. Voer nu ook de onderhandelingen alvorens verder te gaan.
 • Zijn jullie het eens over de prijs dan is het niet meer dan logisch dat de koper een proefrit wil doen alvorens de koop te sluiten. Dit is immers ook waarvoor je jezelf al gedeeltelijk hebt ingedekt door de motor volledig casco te verzekeren. Laat de koper eerst de proefrit verklaring tekenen. Onderaan dit artikel vind je hiervan een voorbeeld.
 • Je kunt de koper eventueel nog vragen om tijdens de proefrit zijn auto sleutels bij je achter te laten.
 • Na de proefrit sluit je de verkoop waarbij je eerst het overeengekomen bedrag wilt ontvangen alvorens je de motor gaat overschrijven. Dit kan tegenwoordig uiteraard snel via internet bankieren waarbij je gelijk kunt zien of het geld is overgemaakt.

Nu hoef je de motor alleen nog over te schrijven. Tegenwoordig kan dit onder bepaalde voorwaarden zelfs online dus je hoeft de deur niet eens meer uit. Check hier de voorwaarden waar je aan dient te voldoen. Mocht dit niet kunnen dan ga je gezamenlijk met de koper naar het dichtstbijzijnde kentekenloket waar je de motor kunt overschrijven.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen je bij het veilig motor verkopen. Op zoek naar meer interessante motor artikelen check dan vooral ons motorblog.

 

Voorbeeld proefrit verklaring

Ondergetekende:

De heer/mevrouw:

Adres:

Postcode:

Woonplaats:

Rijbewijsnummer:

Verklaart hierbij de motorfiets van het Merk:..........., Type:............, Kleur:............, met kenteken .....-.....-..... gedurende de proefrit in bruikleen te hebben en de motorfiets in dezelfde staat als voor de proefrit terug te geven behoudens in geval van aantoonbare overmacht. Wanneer er schade wordt toegebracht aan het voertuig of aan derden, of wanneer er gedurende de tijd van de proefrit een overtreding met het voertuig wordt gepleegd, dan aanvaard ondergetekende hiervoor de aansprakelijkheid. Zichtbare schades bij aanvang proefrit: 

 

 

Getekend te:

Datum:

Handtekening:

Tijdstip aanvang proefrit:

Tijdstip einde proefrit:

Het voertuig is verzekerd WA/WA extra/Volledig Casco (haal door wat niet van toepassing is) bij verzekeringsmij:....................... met een eigen risico van € ................... In de Bonus malus ladder staat het voertuig op trede …....van..….. 

Handtekening verkoper:

Datum: 

 

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen