Ik wil mijn motor verkopen, welke mogelijkheden heb ik?

Ik wil mijn motor verkopen, welke mogelijkheden heb ik? afbeelding

Er kunnen verschillende redenen zijn wat jou doet besluiten dat het tijd is om jouw motor te verkopen. Of het nu is omdat je al een andere motor op het oog hebt, of dat je vindt dat je te weinig kilometers maakt... De reden doet er eigenlijk niet toe.  Wat veel belangrijker is, welke mogelijkheden heb je en hoe haal je het meeste uit de verkoop van jouw motor?

Mijn motor verkopen voor een zo hoog mogelijk bedrag

Wil je jouw motor verkopen voor een zo hoog mogelijk bedrag dan is het belangrijk om er voor te zorgen dat jouw motor er piekfijn bij staat. Denk hierbij dan niet alleen aan het visuele (mooi gepoetst) maar ook aan de technische staat dan de motor. Je dient de onderhoudshistorie compleet te hebben en zaken zoals banden, remblokken, ketting en tandwielen e.d. moeten op orde zijn. Mankeert er ook maar iets aan de motor dan geef je de potentiële koper extra ruimte om te onderhandelen.

Oriënteer je online naar hetzelfde type motor met een vergelijkbare kilometerstand en bouwjaar en kijk wat de gemiddelde vraagprijs is. Baseer jouw vraagprijs op deze informatie zodat je qua verkoop jezelf niet uit de markt prijst. Maak hierbij wel onderscheid tussen particulier en zakelijk aangezien de zakelijke verkoper rekening dient te houden met marges, garantiekosten, afleverkosten, overhead e.d. Daar dit voor een particuliere verkoper niet geldt zullen particuliere advertenties normalerwijze altijd lager zijn. Wanneer je jouw motor zou inruilen zou je immers ook niet de hoofdprijs ontvangen.

Ok, je motor staat er op en top bij. Je hebt een verkoopprijs in gedachten en bent klaar voor het daadwerkelijke verkopen van jouw motor. En nu?

Mijn motor verkopen, de meest gangbare opties in beeld gebracht

Er zijn een aantal manieren om jouw motor te verkopen. Onder de lijst ga ik dieper in op de, naar mijn bescheiden mening, voor- en nadelen.

  • Via een online motor occasion site
  • Rechtstreeks aan een motorzaak
  • In consignatie bij een motorzaak
  • Via een online aankoop portaal zoals ikwilvanmijnmotoraf

Mijn motor verkopen via een online occasion site

Er zijn een aantal motoroccasion of tweedehands sites waar het de moeite loont om jouw motor te koop aan te bieden. En ja Motor2Go.nl is daar gelukkig één van. Hieronder een opsomming van de meest gangbare.

Motoroccasion App

Motor2Go.nl

Bij Motor2Go zijn we volledig toegespitst op de motoroccasion markt. Je kunt jouw motor via ons platform gratis verkopen waarbij je er voor kunt kiezen ook kosteloos biedingen van aangesloten motorzaken te ontvangen. Dit zonder verkoop verplichting!! Daarnaast ontvang je net als bij Marktplaats onmiddellijk melding wanneer iemand een bericht stuurt of een bod heeft uitgebracht. Download je onze app, de enige motoroccasion app in Nederland, dan ontvang je ook live een pushbericht.

Voordeel: Gratis adverteren, live pushberichten, hogere biedingen wegens geen commisie kosten motorzaken

Nadeel: Groeiend platform waardoor nog niet de zichtbaarheid zoals een Marktplaats

Marktplaats.nl

Iedereen kent natuurlijk Marktplaats, deze site hoeft dan ook geen verdere introductie. 

Voordeel: Grote bekendheid waardoor veel bezoekers op jouw advertentie

Nadeel: Hoge advertentiekosten, veel shoppers, advertentie snel uit beeld, slechte zoekfunctionaliteit

Bikenet.nl

Deze website is één van de weinigen die volledig is gericht op de motorbranche en waar het nog is toegestaan om als particulier je motor te kunnen verkopen. Wel betaal je hiervoor een vergoeding van € 4,95 per maand. Helaas is de site qua zoek (filter) mogelijkheden erg beperkt en wordt er door particulieren weinig gebruik van gemaakt.

Voordeel: Lage kosten om te adverteren

Nadeel: Beperkte zoekfunctionaliteit

Autoscout24.nl

Bij Autoscout24 kun je naast een auto kopen of verkopen ook jouw motor te koop aanbieden. Er zijn geen kosten aan verbonden en deze site wordt natuurlijk ook vaak bezocht. Nadeel is wel dat de site niet voldoende is toegespitst op motoren waardoor het plaatsen van een advertentie wat verwarrend kan zijn door de gebruikte autotermen. 

Voordeel: Gratis adverteren, Veel bezoekers

Nadeel: Niet toegespitst op motoren, plaatsingsprocedure wat verwarrend

Mijn motor verkopen aan een motorzaak

Er zijn momenteel voldoende motorzaken die geïnteresseerd zijn in het kopen van jouw motor. Dit om hun tweedehands voorraad mooi op pijl te houden. Je kunt dus simpelweg informeren bij motorzaken in jouw omgeving of ze interesse hebben in jouw motor. Indien dit het geval is dan zullen ze je vragen om meer informatie (zorg dat je dit bij de hand hebt) en om eventueel langs te komen met de motor. 

Dit is op zich een goede manier om snel jouw motor te verkopen maar de uiteindelijke verkoopprijs zal normalerwijze lager liggen dan wanneer je jouw motor via één van de andere kanalen verkoopt. Zij nemen immers een risico met jouw motor en zullen kosten moeten maken om deze weer te verkopen. 

Voordeel: Snelle verkoop

Nadeel: Lagere verkoopprijs

Mijn motor in consignatie bij een dealer/motorzaak

Wil je verder geen werk hebben van de verkoop van jouw motor dan is consignatie misschien de beste optie voor jou. De desbetreffende motorzaak neemt jou dan feitelijk het werk uit handen. Meestal spreek je met hen een prijs af waarvoor deze wordt aangeboden, voor welk bedrag de motor daadwerkelijk verkocht mag worden en welke vergoeding de motorzaak hiervoor bij jou in rekening brengt. 

Voordeel: Verkoopprijs staat vast

Nadeel: Verkoop kan lang duren

Mijn motor verkopen

Mijn motor verkopen via een online aankoop portaal

Wil je jouw motor snel verkopen dan is een online aankoop portaal zoals ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl een prima optie. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk? 

  • Je biedt jouw motorfiets aan via het online platform door de benodigde gegevens in te voeren.
  • Men neemt contact met je op om de aangeleverde informatie verder te bespreken.
  • Jouw motor wordt in een beveiligde omgeving aangeboden bij alle aangesloten motorzaken.
  • Motorzaken kunnen, indien men interesse heeft in jouw motor, een bod uitbrengen.
  • Het hoogste bod wordt met jou besproken en indien akkoord wordt de motor verkocht.

Voordeel: snelle verkoop

Nadeel: Lagere verkoopprijs  (Motorzaak moet commissie betalen aan platform)

Hopelijk is jouw vraag “Ik wil mijn motor verkopen, hoe doe ik dat?” hiermee grotendeels beantwoord. Wil je nu jouw motor te koop aanbieden via Motor2Go dan kun je hier jouw motor verkopen. Wil je echt het meeste uit jouw verkoop halen lees dan  eerst nog even het artikel “Hoe maak je de beste foto's van je motor" en bekijk ook de video op die pagina. 

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen