Tips voor motorrijden in de zomer

Tips voor motorrijden in de zomer afbeelding

Tips voor motorrijden in de zomer

Hoewel het zomerweer in Nederland vaak teleurstelt, komt het wel eens voor dat we motor moeten rijden in de hitte. Tijdens een hittegolf bijvoorbeeld. Of de zomermaanden in Nederland je nou verrassen met bijzonder mooi weer of wanneer je in het buitenland gaat rijden, het is nuttig om tips voor motorrijden in de zomer te kennen. Want waar moet je rekening mee houden als je wilt motorrijden in de hitte?

Bovenal wil je natuurlijk gewoon genieten. En je geen zorgen hoeven te maken over de uitdroging van je lichaam of eventuele verbranding door de zon. Om dit te voorkomen hebben we onze tips voor motorrijden in de zomer voor je op een rijtje gezet. 

1. Kies de juiste kleding tijdens het motorrijden in de zomer 

T-shirt en korte broek lijkt je misschien de beste keuze voor de zomerhitte. Niets is minder waar! Normale kleding beschermt je niet als je onderuit gaat. Kies voor zomerse motorkleding die kritische delen zoals ellebogen, rug, knieën, heupen en schouders beschermen. Behalve de protectoren is deze kleding voorzien in mesh panelen en is gemaakt van lichtere materialen waardoor je de ventilatie voelt tijdens het motorrijden. Verder kun je thermokleding dragen onder je beschermende motorkleding. Thermokleding houdt je koel, plakt niet aan je lichaam en dient als het ware als een zweet en warmteafvoer. Een perfecte combinatie dus!

Wil je meer weten over de motorkleding die goed is het hele jaar door? Lees dan onze blog over welke motorkleding een must is.

2. Houd je lichaam gehydrateerd

Iedereen weet het, maar we vergeten het al snel: drink voldoende! Je lichaam zweet meer wanneer je motor rijdt in de zon, vooral tijdens de hitte. Je wilt natuurlijk geen vochttekort oplopen. Neem daarom regelmatig een break en drink veel water. Wil je niet elke 15 minuten stoppen? Denk dan aan de aankoop van een camelbak drinkzak. Met deze motogadget heb je altijd toegang tot water zonder te hoeven stoppen tijdens je motorrit. 

Ben je op zoek naar meer motoraccessoires die jouw motortochten veiliger en makkelijker gaan maken? Lees onze blog over de beste motoraccessoires

3. Bescherm je ogen tegen de zon

bescherm je ogen tegen de zon

Slecht zicht door de zon is geen grap. Hoewel we als Nederlanders vaak verlangen naar de stralende zon, moet je goed oppassen. Je zicht kan namelijk flink worden beperkt door de zon. Hier heb je eigenlijk drie opties. Je kunt gewoon je normale zonnebril in de helm dragen, maar dit wordt niet als het meest comfortabel beschouwd. Daarom staat de motormarkt vol met alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld een helm met een fotochromisch vizier kopen of kiezen voor een helm met een ingebouwd zonnevizier

4. Zonnecrème

“Hoe kan ik in godsnaam verbranden tijdens het motorrijden?” Als je een ervaren motorrijder bent, weet je waarschijnlijk dat dit wel degelijk mogelijk is. Je nek is namelijk tijdens het rijden vaak open. Geloof me, die wil je echt niet verbranden. Dit kun je voorkomen door een bandana te dragen om je nek. zwakke punt. Als je een vizier gebruikt, zal je je gezicht waarschijnlijk niet verbranden. Maar houdt er wel rekening mee dat vizier geen UVA-straling tegenhoudt. Deze UVA-straling is verantwoordelijk voor voortijdige veroudering. Je wilt natuurlijk wel je knappe kop behouden, toch? Zo, weer wat geleerd!

5. Denk goed na over het tijdstip en locatie van je rit

motorrijden in de hitte tijdstip en locatie

In de zomer is het veiliger en prettiger rijden wanneer je ‘s avonds of ‘s ochtends vroeg de weg op gaat. Soms heb je helaas niet de luxe om een tijdstip te bepalen. Probeer dan vooral te motorrijden in de schaduw. Vermijd open, drukke plekken en stoplichten. Niets is beter dan het motorrijden in het een bosrijk gebied op zo’n mooie zomerdag!

6. Kies het juiste type motor voor jou

Jouw zomer motortochten worden veel nog beter wanneer je het juiste motortype hebt gekozen. Dit is natuurlijk geen eenvoudige keuze. Denk eraan waar en hoe je de motor gaat gebruiken. Lees in onze blog alle voor en nadelen van verschillende types motoren.

Conclusie

Motorrijden in de zomer is vooral leuk. Heerlijk genieten. En je bent ook niet de enige, want het motorseizoen bevindt zich op z’n piek. Maar hou je hoofd koel bij de eerste zomerstralen en maak verantwoorde keuzes. Met deze tips wordt motorrijden in de zomer veiliger, makkelijker en gewoonweg leuker. Welke van deze tips ga jij toepassen?

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen