Welke motorkleding is een must?

Welke motorkleding is een must? afbeelding
Heb jij je motorrijbewijs net in de pocket en al een motor aangeschaft? En heb je de verzekering ook helemaal in orde? Dan sta je vast te trappelen om de weg op te gaan.  Voordat je de weg op gaat, heb je natuurlijk nog wel een motoroutfit nodig. Of rijd je stiekem al jaren rond in dezelfde motorkleding en is het gewoon tijd voor wat nieuws?
 
Hoe dan ook, beschermende motorkleding is naar onze mening altijd onmisbaar. Gelukkig delen de meeste motorrijders deze mening ook. Het gaat immers om je eigen veiligheid, daar mag best in geïnvesteerd worden. Maar welke kleding heb je als motorrijder écht nodig en hoeveel moet dat kosten?
 
Veiligheid en comfort

De twee belangrijkste sleutelwoorden bij het kopen van motorkleding. Als motorrijder ben je een stuk kwetsbaarder dan een autorijder. Je wilt jezelf daarom van top tot teen beschermen met de juiste motorkleding en helm. Behalve je veiligheid wil je je natuurlijk ook comfortabel kunnen voelen tijdens het motorrijden. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor kleding waarmee je jezelf niet alleen beschermt, maar ook comfortabel in kunt bewegen. Kies daarom voor lichte kleding die goed meegeeft. 

 

En vergeet niet dat je kleding ook nog eens ademend en waterdicht moet zijn. Hoe verleidelijk het ook is om tijdens warme zomerdagen in korte broek en slippers te gaan rijden, doe je er verstandig aan om tijdens de warme zomerdagen ‘gewoon’ een motorpak te dragen. We zijn misschien wel een stoer motorplatform maar, over veiligheid zijn we altijd serieus. En krijg je onverhoopt een plensbui op je hoofd, is het wel zo fijn dat de kleding waterdicht is. 

 

1. Motorjas 

 

motorjas

 

We wonen helaas niet aan de Costa del Sol. Het is dan ook geen overbodige luxe om een motorjas aan te schaffen. Bij een motorjas moet je de keuze gaan maken tussen een leren jas of een jas van textiel.

 

Een leren jas is duurder maar biedt in de regel ook wat meer bescherming. Een leren motorjas is zwaarder en sluit vaak goed om je lichaam. Hierdoor heb je minder last van de wind. Ze zijn vaak wel minder waterdicht.

 

Een jas van textiel is vaak betaalbaarder maar biedt iets minder bescherming. Een jas van textiel is in de regel een stuk lichter dan een leren variant en zit wat losser. Hierdoor heb je wat meer last van de wind. De meeste textiel jassen zijn echter wel waterdicht.

 

2. Motorbroek

Voor de motorbroek geldt veelal hetzelfde als voor een jas. Een leren boek biedt meer bescherming maar je kunt er niets onderaan doen. Textiel is waterdicht en je kunt er nog iets onderaan trekken.

 

Naast een leren en textielen broek willen we je ook introduceren aan de motorjeans, oftewel een Kevlar Jeans. Een motorjeans is niet alleen te dragen op de motor, maar ook als gewone jeans. Handig, toch? En het woord kevlar zegt het waarschijnlijk al, deze broek biedt op bepaalde plekken extra bescherming. Waaronder je knieën.

 

3. Helm

Als motorrijder ben je verplicht om een helm te dragen. En dat is maar goed ook, want met een helm bescherm je je hoofd bij een val. Er zijn verschillende soorten helmen te verkrijgen, wij zetten ze even voor je op een rijtje:

 

  • Integraalhelm
  • Systeemhelm
  • Open helm
  • Crosshelm

De helm soort die je kiest is afhankelijk van het type motorrijder dat je bent. Wil je je hoofd volledig omsluiten? Kies dan een integraalhelm. Toer je veel met je vrienden of heb je claustrofobie? Dan is een systeemhelm misschien een betere optie. Bij dit type helm kun je kinstuk omhoog schuiven zodat je meer vrijheid ervaart en kunt praten tijdens het rijden.

 

Wil je volledige vrijheid ervaren? Kies dan voor een open helm. Rijd je een enduro of crossmotor? Kies dan vanzelfsprekend voor een crosshelm. Deze helmen zijn speciaal gemaakt voor offroad rijden. Wil je alles weten over het kiezen van een motorhelm? Dat lees je hier!

 

4. Handschoenen

 

motorhandschoenen

 

Handschoenen zijn niet alleen belangrijk om je handen warm te houden, ze beschermen ook bij een mogelijke valpartij. Er zijn verschillende soorten motorhandschoenen op de markt:

 

Winter motorhandschoenen

Handschoenen voor het rijden bij lagere temperaturen. Goede winterhandschoenen zijn wind- en waterdicht en hebben een extra thermolaag aan de binnenkant. Als je winterhandschoenen gaat kopen, moet je erop letten dat je wat extra ruimte rond je vingers overlaat. Dan isoleren ze beter.

 

Zomer motorhandschoenen

Zomerhandschoenen zijn vaak van leer of textiel en zijn erop gemaakt om lucht door te laten. Zodat je tijdens het rijden je handen koel kunt houden met wat frisse lucht. Op belangrijke plekken is vaak extra leer aangebracht ter bescherming bij een val. 

 

Sport motorhandschoenen

Vind je bescherming en grip belangrijk? Kies dan voor sporthandschoenen. Deze zijn gemaakt van leer, carbon en polyurethaan waardoor ze bij een val beschermen tegen impact en verwonding.

 

5. Laarzen

motorlaarzen

 

Tijdens het motorrijden moet je niet vergeten je voeten en onderbenen te beschermen. Daarom is het belangrijk om goede motorlaarzen te vinden. Net als bij handschoenen zijn er verschillende soorten laarzen.

 

Sport motorlaarzen
Wil je een hoge mate van bescherming? Kies dan voor sportlaarzen. Deze laarzen zorgen ervoor dat je voet niet kunt draaien. Bovendien zit er vaak een soort brace in die voorkomt dat je je enkel kunt breken tijdens een val. Vaak zijn sportlaarzen ook voorzien van teensliders. Hiermee wordt slijtage voorkomen wanneer je met je voeten de grond raakt tijdens het rijden.

 

Tour- en adventure motorlaarzen

Tour laarzen zijn veelzijdig en zijn vrijwel ieder seizoen te gebruiken. Ze zijn geschikt voor dagelijks gebruik maar ook voor langere ritten. Tour laarzen worden voornamelijk gemaakt van leer en textiel. Wil je een waterdichte variant? Kies dan voor laarzen waarbij gebruik is gemaakt van Gore-Tex. Je kunt kiezen tussen hoge en lage varianten. 

 

All road/off road motorlaarzen

Wil je liever een hogere laars? Dan kun je het beste kiezen voor Allroad/offroad motorlaarzen. Dit type laars heeft straps om ervoor te zorgen dat ze goed vastzitten. Daarnaast zijn ze waterdicht, erg sterk en bieden ze bescherming tegen rondvliegend materiaal. Handig wanneer je off road gaat rijden. 

 

Motorschoenen

Rijd je veel in de stad of gebruik je de motor vooral voor korte ritten? Kies dan voor motorschoenen. De meeste motorschoenen bieden een prima basisbescherming en zorgen voor een casual look. 

 

6. Seizoensgebonden kleding

Naast alle bovengenoemde kleding is er natuurlijk ook seizoensgebonden kleding. Denk bijvoorbeeld aan thermo onderkleding tijdens de winter of een nekwarmer en gezichtswarmer in de vorm van een sjaal, balaclava muts of motorkol. Voor de warme zomerdagen is er gelukkig ook verkoelende motorkleding. Denk bijvoorbeeld aan een koelvest of een verkoelend ondershirt. Deze verkoelende kleding neemt vocht op en zet dit om in verkoeling van het lichaam.

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen