Hoe kun je je motor verkopen voor de beste prijs?

Hoe kun je je motor verkopen voor de beste prijs? afbeelding

Hoe kun je je motor verkopen voor de beste prijs?

Je hebt besloten om je motor te verkopen. Jammer, tenzij je natuurlijk voor een nieuw pareltje gaat. Wat je reden ook is om je motor te verkopen, we zijn niet de beroerdste: we helpen je graag op weg. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je je motor in no-time hebt verkocht. En er ook nog eens de beste prijs voor krijgt! Laten we van start gaan.

1. Je motor in een goede staat verkopen

Voordat je überhaupt je motor te koop gaat zetten is het raadzaam om te kijken of er nog onderhoud nodig is. Of dat er nog onderdelen zijn die toe aan vervanging zijn. Onze tip is: repareer wat er gerepareerd moet worden. Wanneer je ervoor zorgt dat je je motor in goede staat verkoopt, zul je een groter publiek aanspreken. Niet iedereen is namelijk even handig of zit erop te wachten om een klus motor aan te schaffen. 

2. Kies je voor particulier of dealer?

Je hebt eigenlijk 2,5 opties. Particulier of dealer. Vraag je je af waar die halve vandaan komt? Je kunt ook eerst binnen je eigen kring proberen te verkopen. Lukt dit niet, dan zul je moeten kiezen tussen particuliere verkoop of je motor verkopen aan een dealer. Wanneer je je motor zo snel mogelijk kwijt wilt, kun je het beste voor een dealer verkoop kiezen. Houd er dan wel rekening mee dat de prijs die je ervoor terugkrijgt lager zal liggen. De motorzaak moet meer kosten maken om de motor weer door te verkopen. Denk aan showroom kosten, personeelskosten etc.

 

Vind je het niet erg iets langer te wachten om je motor te verkopen? Kies dan voor het verkopen aan een particulier. Ondanks dat het verkooptraject iets langer duurt, kun je uiteindelijk iets meer geld overhouden aan de verkoop.

3. Kies de juiste tijd om je motor te verkopen

motor verkopen op de juiste tijd

Je motor verkopen in januari is niet de beste keuze. Het is aannemelijk dat ‘ie dan nog wel even stof staat te happen, want alleen echte die-hards rijden motor in de winter. En een goede prijs krijg je er in die periode ook niet voor, omdat de vraag naar motoren in die periode namelijk ontzettend laag ligt.

 

Je kunt het beste wachten tot de lente weer aanbreekt. Want de lente en de zomer zijn nou eenmaal de beste maanden om je motor te verkopen. Er is dan veel vraag en wij Nederlanders kunnen niet wachten om weer naar buiten te gaan. 

Lees hier alles over de beste tijd om je motor te verkopen.

 

4. Was je motor en maak goede foto's

Je zult er versteld van staan hoe weinig verkopers hun motor voor de fotoshoot grondig wassen. Wij raden aan dit altijd zo grondig mogelijk te doen, hiermee krijg je nou eenmaal mooiere en betere foto’s. Iets met glimmen als een hondendrol in de maneschijn.

Goed, het belangrijkste punt: hoe maak je goede en aantrekkelijke foto’s van je motor?

- Nu je motor glimt als een parel, is het tijd om uit alle hoeken foto’s te nemen. Voor, achter, linkerkant, rechterkant, linksvoor, rechtsvoor en ga maar door. Je kunt zelfs als een professional op je buik gaan liggen en foto’s van onderen maken. Hoe gek je het wilt maken laten we bij jou, maar wij zeggen: hou je niet in!

- Houd rekening met het tijdstip waarop je foto’s maakt. Doe dit bij voorkeur vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag, dan heb je het beste natuurlijke licht. Vermijd de felle zon en houd ook rekening met een laaghangende zon aan het einde van de dag.

- Naast het tijdstip op de dag is het ook belangrijk om rekening te houden met het seizoen. Heb je mooie foto’s van je motor in de zon? Bijvoorbeeld van een motor vakantie? Top! Hiermee zullen potentiële kopers al wegdromen en zien ze zichzelf al op jouw motor tijdens een prachtige roadtrip in de zomer.

Zorg tot slot voor een mooie, esthetische achtergrond. Kies voor een mooie, strakke muur zonder rommel of zet de motor voor de garagedeur. Zorg in ieder geval voor zo min mogelijk afleiding. Met een mooie, elegante achtergrond springt je motor er nóg beter uit!

maak goede foto's van je motor

 

5. Een realistische vraagprijs

Je hebt bepaald wanneer je je motor wilt gaan verkopen en de foto’s zijn gemaakt. Je bent goed op weg. Voordat je de advertenties kunt gaan plaatsen is het belangrijk dat je een goede vraagprijs voor ogen hebt.

Kijk hiervoor online rond en ontdek wat er voor jouw model gevraagd wordt. Probeer motoren te vinden die ongeveer overeenkomen met jouw model en de staat waarin je motor is. Maar kijk ook naar de bouwjaar en de kilometerstand. 

Aan de hand van deze factoren kun jij de marktwaarde vrij eenvoudig bepalen. Maar vergeet niet rekening te houden met onderhandelingen. Bouw daarom wat extra marge in. Kopers zullen natuurlijk ook het onderste uit de kan willen halen.

6. Neem de tijd voor het schrijven van je advertentie

Schrijf een goede titel waarmee je de aandacht trekt en wees volledig in je omschrijving. Iemand die specifiek op zoek is naar jouw model, zal meer neigen een bod te plaatsen op een volledige advertentie. Zeg nou zelf, als jij gaat kopen wil je toch ook weten wat voor vlees je in de kuip hebt?

Vertel over jezelf, hoe je de motor hebt gebruikt en hoe goed je voor de motor hebt gezorgd. En wees eerlijk over eventuele schade. Je hebt niets te verbergen toch? 

Goed, je hoeft hiervoor geen heel levensverhaal op te hangen of een professionele copywriter in te huren. Vraag jezelf simpelweg eens af wat jij zou willen weten voordat je een motor zou kopen. 

Zorg dat je dit allemaal af kunt vinken en je bent al aardig op weg!

 

7. Zorg dat je alle onderhoudspapieren hebt

Misschien heel voor de hand liggend, maar zorg dat je alle onderhoudshistorie hebt verzameld. Mocht een potentiële koper deze van A tot Z willen checken, hoe je niet meer op zoek naar alle documenten of bonnetjes.

8. Sta een proefrit toe

een proefrit motor verkopen

Tot slot: als je de kans op een verkoop wilt versnellen raden we aan om een proefrit toe te staan. Eerder zeiden we al iets over ‘vlees in de kuip’ toch? Wanneer je een proefrit toestaat, zal een geīnteresseerde sneller overstag gaan om je motor te kopen omdat hij of zij precies weet wat ze zullen krijgen.

Wil je weten hoe je een proefrit zo veilig mogelijk kunt laten verlopen? Dat lees je hier.

Volg deze tips zo goed mogelijk en je zult zien dat je je motor in no-time hebt verkocht! Steek er wat moeite in, want dat betaalt zich dubbel en dwars uit in een snelle verkoop en meer geld op je bankrekening.

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen