Wanneer is de beste tijd om je motor te verkopen?

Wanneer is de beste tijd om je motor te verkopen? afbeelding

Wanneer is de beste tijd om je motor te verkopen?

Het verkopen van je motor kan een lastige taak zijn. Misschien wel iets waar je tegenop ziet. Vooral wanneer je hier nog geen ervaring mee hebt. Je zult moeten dealen met onzin reacties op je advertentie en wildvreemden die langs willen komen om je motor te bezichtigen.

In de verkoop van je motor gaat best wat tijd zitten en het kan hier en daar zelfs wat ongemakkelijk zijn. We kunnen ons daarom goed voorstellen dat je hier niet om staat te springen. Hoe kun je het verkopen dan gemakkelijker laten verlopen?

Een van de vragen die daarbij altijd naar boven komt is: welke tijd van het jaar is het beste om mijn motor te verkopen? In deze blog bespreken de de voor- en nadelen van het verkopen van je motor in ieder seizoen.

 

Je motor verkopen in de lente

De lente! De lente is het startsein voor een nieuw motorseizoen, de tijd dat de motor hype weer op gang komt. Maar het is ook de periode waar het buiten langzaamaan steeds aangenamer wordt en waar motorrijders reikhalzend uitkijken naar de maanden die gaan komen. Je kunt dus wel stellen dat de lente een van de meest geschikte periodes is om je motor te verkopen.

Voordelen:

 • Het motor enthousiasme is op z’n hoogst. Het seizoen staat weer op het punt van beginnen.
 • In ons koude kikkerlandje brengen we de winter veelal binnen door, de lente is het moment dat iedereen naar buiten wil.
 • Je profiteert van het enthousiasme van een nieuw motorseizoen. Grotere kans dat je je motor niet alleen snel verkoopt, maar ook tegen een goede prijs!

Nadelen:

 • Iedere motorrijder weet dat de lente het startsein is voor het nieuwe motorseizoen. Iedere motorrijder. Dit betekent dat het aantal geplaatste motoren in deze periode op z’n hoogst is. Meer concurrentie betekent dat je soms langer kunt wachten op een verkoop.

Je motor verkopen in de zomer

motor verkopen in de zomer
Voor veel motorrijders is dit het hoogtepunt van het jaar. Weekenden volgepland met motortrips of er worden zelfs hele vakanties gepland met je motorvrienden. De zomer is simpelweg het hoogtepunt van het motorseizoen en daarom bereikt de vraag naar motoren in deze periode dan ook z’n piek. Voor veel verkopers is het dan ook een voor de hand liggende keuze om de motor in deze periode te koop te zetten.

Voordelen:

 • Mooie temperaturen, veel zonuren en de vakantieperiode. Het is zomer, captain obvious! Iedere motorrijder in Nederland is in de zomer dolenthousiast om weer in het zadel te klimmen.
 • De vraag naar motoren is op z’n hoogste punt. Dus grote kans dat je je motor zo hebt verkocht, en ook nog eens voor een goede prijs.
 • Je kunt foto’s maken van je motor tijdens mooi weer, misschien zelfs tijdens een roadtrip. Hiermee ziet een potentiële koper zichzelf al helemaal op jouw motor rijden tijdens de zomermaanden.

Nadelen:

 • Veel mensen zullen reageren op je advertentie. Hiermee neemt de kans op onzinbiedingen ook toe.

Je motor verkopen in de herfst

motor verkopen in de herfst
Als de warme zomermaanden langzaamaan ten einde komen, beginnen motorrijders zich voor te bereiden op de koude maanden die gaan komen. Omdat de herfst een prachtig seizoen is, zul je in deze periode nog relatief veel motoren op de weg zien. Ondanks dat het in de herfst lastiger wordt om je motor te verkopen, is het niet onmogelijk. Vooral wanneer je ‘m al vroeg in het seizoen te koop zet. Aan het begin van de herfst zijn er vaak nog een aantal fijne nazomerdagen.

Voordelen:

 • Het begin van de herfst is net als de lente een vrij populair moment om je motor te verkopen. Vooral wanneer het nog lekker nazomerweer is.

Nadelen:

 • De herfst is het startschot voor motorrijders om minder te gaan rijden. Sommigen beginnen zelfs al met het opbergen van hun motor.
 • Beginners die op zoek zijn naar hun eerste motor geven het in deze periode vaak op en wachten nog even tot de lente weer aanbreekt.

Je motor verkopen in de winter

motor verkopen in de winter
Bij uitstek het seizoen waar de meeste motorrijders tegenop zien. Het weer zorgt er al snel voor dat we toch liever de auto pakken. En we brengen de meeste tijd binnen door, wachtend tot de lente haar gezicht weer laat zien.

Zoals je wellicht al had verwacht, brengt het verkopen van je motor in de winter een aantal problemen met zich mee.

 

Voordelen:

 • Er zijn weinig mensen op zoek. het aanbod is in deze periode ook laag. In plaats van 1 op de 100 advertenties ben je er nu 1 op de 5. Er is simpelweg minder concurrentie en je zult ook meer opvallen.

Nadelen:

 • De meeste mensen brengen de winter voornamelijk binnen door. Motorrijden ligt op z’n gat. Niet veel mensen denken in deze periode aan het kopen van een motor, de vraag ligt dus ook onder het vriespunt.
 • Door de lage vraag kun je er wel weken over doen om je motor te verkopen.
 • De lage vraag heeft een negatieve invloed op je vraagprijs.

Dus, wanneer kan ik het beste mijn motor verkopen?

De lente en de zomer zijn de beste seizoenen voor het motor verkopen. De lente heel Nederland naar buiten laat komen, waardoor motorliefhebbers ‘die kriebel’ weer voelen om weer te gaan rijden.

Tijdens de zomer is het motorseizoen op z’n hoogtepunt waardoor de vraag naar motorfietsen tot grote hoogtes stijgt. In deze twee seizoenen zul je je motor het snelst verkopen en is het aannemelijk dat je er de beste prijs uithaalt.
Aan het begin van de herfst is de concurrentie voor het verkopen van je motor flink gedaald. Als het weer in die periode meezit, is dit nog een prima tijd om je motor te verkopen. Zodra we richting november gaan, zullen de meeste motoren warm en droog staan en is het aantal rijders flink gezakt.

In de winter zul je amper nog motoren op de weg zien en zakt de vraag naar onder het vriespunt. Maar hey, aan het einde van de rit kan één geïnteresseerde al voldoende zijn om je motor te verkopen tijdens de koudere maanden.
Wil je je motor verkopen omdat je op zoek bent naar een nieuwe motor of motoroccasion? Bekijk dan ons aanbod.

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen