5 tips om je proefrit soepel te laten verlopen

5 tips om je proefrit soepel te laten verlopen afbeelding

5 tips om je proefrit soepel te laten verlopen

Je advertentie staat online en je hebt een aantal potentiële kopers gevonden. So far, so good! Deze potentiële kopers zullen langs willen komen en in de meeste gevallen ook een proefrit willen maken. 

Op deze manier kan een koper vaststellen of de motor bij hem of haar past en of er nog mankementen zijn tijdens het rijden. Lees onze 22 punten checklist over waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands motor om te voorkomen dat je motor mankementen heeft. 

Hoewel je als verkoper nooit verplicht bent om een koper een proefrit te laten maken, doe je er wel verstandig aan om dit toe te staan. Dit bevordert het verkopen van je motorfiets aanzienlijk. 

Bij een proefrit wil je natuurlijk wel zeker weten dat een koper oprecht geïnteresseerd is in jouw motor en dat hij enkel goede bedoelingen heeft. 

Je hebt ongetwijfeld wel eens verhalen gehoord van motoren die na een proefrit beschadigd zijn geraakt. Of in het ergste geval zelfs nooit meer terug zijn gekomen.

Door dit soort verhalen is het logisch dat niet iedere verkoper er trek in heeft om een vreemde op z’n motoroccasion te laten rijden. Maar wees gerust. Speciaal voor jou hebben we 5 tips op een rijtje gezet waarmee je een proefrit zo soepel mogelijk kunt laten verlopen. 

proefrit - check de koper vooraf

1. Check de koper vooraf

Voordat je een potentiële koper een proefrit laat maken, wil je wel weten met wie je te maken hebt. Je kunt van tevoren altijd vragen om om een naam en een telefoonnummer, al zal iemand met kwade bedoelingen je niet de juiste gegevens geven. 

Vaak is een telefoongesprek al voldoende om je een goed of slecht gevoel over iemand te geven. Vertrouw daarom vooral op je onderbuikgevoel.

Als de koper ter plekke is, mag je helaas niet eisen om een kopie van een identiteitsbewijs te maken. Je hebt namelijk te maken met het recht van privacy. Ernaar vragen mag altijd, maar de koper heeft dus niet de plicht om je dit te laten zien. 

Tip: Heb je het gevoel dat de koper er onderuit probeert te komen wanneer je hem of haar vraagt om een identiteitsbewijs? Zelfs zonder dat je er een foto van wilt maken? Dit kan een teken aan de de wand zijn dat deze persoon iets te verbergen heeft. 

 

2. Kies het juiste tijdstip en weersomstandigheden

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Toch zit je er als als verkoper niet op te wachten dat je motorfiets na een proefrit met schade terugkeert.

Dit kun je grotendeels voorkomen door het juiste moment voor een proefrit te kiezen. Houd hierbij allereerst rekening met het tijdstip. Kies bij voorkeur een rustig tijdstip, bijvoorbeeld tussen 10.00 en 15.00. Dan is het lekker rustig op de weg en verminder je de kans op een ongelukje.

En vermijd juist de spitsuren. Ga niet rijden tussen 08.00 en 10.00 en tussen 16.00 en 18.00. 

Je kunt er ook altijd voor kiezen om de proefrit in het weekend te plannen. Dan is het over het algemeen wat rustiger op de weg.

Naast tijdstip is het ook belangrijk dat je rekening houdt met het weer. Plan een proefrit daarom zoveel mogelijk op droge dagen. Bij nat weer is het risico op ongelukken nu eenmaal groter.

Benieuwd naar de beste tijd om je motor te verkopen?

 

3. Bepaal de route vooraf en rijd mee

bepaal de route vooraf en rijd mee

Jij kent als geen ander de leukste routes en beste wegen in de buurt van jouw huis. Stippel daarom van tevoren een route uit waarbij iemand je motor zo goed mogelijk kan proefrijden. Dit zal een koper in de meeste gevallen alleen maar waarderen. 

Kies voor een combinatie van bebouwde kom, snelweg en mooie weggetjes met veel bochten. Op deze manier kan de koper jouw motor zo goed mogelijk testen.

In een ideaal scenario vraag je een vriend of vriendin of je hun motor die dag mag gebruiken. Zo kun je tijdens de proefrit zelf meerijden. Zo weet je zeker dat de proefrijder jouw motor met respect behandelt. 

 

4. Vraag om een onderpand

Als onderpand kun je het rijbewijs of een andere vorm van identificatie vragen. Maar houd er wel rekening mee dat een portemonnee, rijbewijs of autosleutels als onderpand nep of gestolen kunnen zijn. Staar je hier dus niet 100% blind op. 

Nu je weet dat je geen kopie van een identiteitsbewijs mag eisen, hebben we wel een andere tip. Je kunt voorstellen om een foto van de koper te maken met het rijbewijs/identiteitsbewijs in handen. Waarbij je afspreekt dat je deze na de proefrit weer wist, natuurlijk.

Waarschijnlijk zullen de kopers die oprecht geïnteresseerd zijn, hier geen moeite mee hebben. Mensen die dit wel hebben, zullen misschien iets te verbergen hebben. Dit zou genoeg reden moeten zijn om voorzichtiger te zijn.

 

5. Vul een proefrit verklaring in

een proefrit verklaring

Je kunt ervoor kiezen om voor de proefrit een verklaring in te vullen. Op de verklaring vermeld je de gegevens van de potentiële koper (aan de hand van zijn of haar rijbewijs) en de verzekeringsgegevens. 

De verklaring maak je in tweevoud en uiteraard ondertekenen jullie dit document ook beide. 

Met een dergelijke verklaring draag je de aansprakelijkheid tijdens de proefrit over aan de proefrijder. Op deze manier dek je zaken als schade door aanrijding, onjuist gebruik, verkeersboetes of – nog erger – diefstal van je motorfiets af. 

 

Plan zelfverzekerd een proefrit in met een koper

Zo, nu je deze 5 tips hebt gelezen kun je vol vertrouwen een proefrit inplannen. Houd je zoveel mogelijk aan deze tips en gebruik hierbij natuurlijk zoveel mogelijk je gezonde verstand. Dan zul je zien dat je je motor in no-time hebt verkocht. Zonder negatieve ervaringen!

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen