Jouw motor verkopen aan een particulier

Jouw motor verkopen aan een particulier afbeelding

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het verkopen van je motor aan een particulier, waarom dit gunstig uit kan pakken leggen we je graag uit.

De eerste en voor de meesten van ons belangrijkste reden zijn klinkende Euro’s.
In de meeste gevallen kun je een hogere verkoopprijs krijgen wanneer je je motor aan een particulier verkoopt. Particuliere kopers betalen nou eenmaal meer dan een dealer, vooral als ze specifiek op zoek zijn naar het type motor dat je aanbiedt.

Het verkopen aan een particulier geeft je ook meer ruimte om te onderhandelen. Het is altijd een spelletje tussen koper en verkoper om te onderhandelen over de prijs. Dat geeft je de mogelijkheid om een aanzienlijk betere deal te sluiten dan wanneer je je motor bij de dealer aanbiedt.

Je motor verkopen aan een particulier betekent ook dat er geen tussenpersonen zijn die een deel van de verkoopprijs claimen. Je bent aan geen enkele partij commissies of andere kosten verschuldigd, je weet dus precies wat je eraan overhoudt en of dit het bedrag is wat je nodig hebt om je volgende avontuur aan te gaan.

Je hebt zelf de complete regie over het verkoopproces
Je kunt zelf bepalen hoe en waar je de motor adverteert, hoe je de communicatie en bezichtigingen organiseert, en op welk moment je de verkoop afrondt. Dit geeft je de flexibiliteit en vrijheid om het proces aan te passen aan hoe het jou het beste uitkomt. Realiseer je wel dat je slechts een beperkte markt van potentiële kopers aanboort als je je motor aan een particulier verkoopt. Dit kan betekenen dat het moeilijker kan zijn om snel een geschikte koper te vinden, neem dus wel je tijd. Om je te helpen in dit proces hebben we een artikel geschreven te weten "Veilig motor verkopen wat komt daar bij kijken".

Dat betekent dan natuurlijk ook dat het hele proces van je motor verkopen aan een particulier ook inspanning en behoorlijk wat tijd vergt. Je moet op zoek naar potentiële kopers, met ze onderhandelen, documentatie regelen en proefritten organiseren. Zorg dat je die proefritten goed voorbereid en, niet onbelangrijk, zorg ervoor dat je een veilige betaling ontvangt.

Een verantwoorde proefrit
Het klinkt misschien een beetje paranoïde, maar er kan nogal wat misgaan tijdens een proefrit. Onthoud dat veiligheid en zekerheid altijd voorop moeten staan. Mocht je je ongemakkelijk voelen om een proefrit te laten maken door de potentiële koper, vertrouw dan op je instinct en zoek naar een alternatieve manier om de motor te laten beoordelen. 

Zorg dat je in ieder geval basisinformatie van de potentiële koper hebt, zoals hun volledige naam, contactgegevens en eventueel rijbewijsnummer. Dit helpt je om hun identiteit te verifiëren en eventueel ontstane veiligheidskwesties aan te pakken. Controleer of de koper voldoende verzekerd is om je motor te besturen tijdens de proefrit. Het is helemaal niet raar om een document te laten ondertekenen waarin de koper akkoord gaat met het dragen van de verantwoordelijkheid voor eventuele schade, ongevallen, of andere ongewenste scenario’s tijdens de proefrit.

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen