Tweedehands motoren

Tweedehands motoren afbeelding

Zoeken naar een tweedehands motor is een leuke, maar zeker ook een spannende onderneming.

Het aanbod is overweldigend en zeker als het om je eerste motor gaat, ga je op pad met een mindset die helemaal niet overeenkomt met een koele, zakelijke instelling. Het is ultragemakkelijk om overvallen te worden door liefde op het eerste gezicht en genoegen te nemen met de eerste de beste fiets die binnen je budget past. Met de maatstaf ‘zolang die start is het goed’ weet je eigenlijk al dat je voorlopig aan de beurt zal zijn om extra geld aan je nieuwe liefde uit te geven.

Hoe voorkom je teleurstellingen en een snel slinkende bankrekening?

Om te beginnen, weet wat je vooral niét wilt bij een tweedehands motor. Maak daarover een afspraak met jezelf en houd je aan die afspraak. Wanneer je een kanshebber hebt gevonden, neem dan de tijd om serieus naar die fiets te kijken. Ook wanneer je geen ras monteur bent kun je eenvoudig een paar cruciale punten van de motor zelf beoordelen zodat je weet of je opstapt of óp stapt voor een proefrit. De experts van Motor2Go hebben een 22 punten checklist voor je samengesteld, ik zou zeggen neem die lijst mee!

Laat de motor zijn levensverhaal aan je vertellen

1. Voel of de motor koud is

Wanneer je als koper aanklopt bij de verkoper is het normaal dat de motor koud is, wanneer het blok aanvoelt alsof het net nog heeft gedraaid kan dat een indicatie van problemen zijn.

 

gebruikte motor kopen

 

2. Start de motor

Luister naar elk geluidje tijdens het starten, hoor je vreemde geluiden, slaat de motor makkelijk aan, draait het blok soepel? Let vlak na het starten op of er overmatige rook uit de uitlaat komt. Je bent zeker in staat om te beoordelen of er vreemde, kloppende of schrapende geluiden te horen zijn. Geef een paar keer gas en let erop hoe, en hoe snel de motor op het gas reageert. Is dit de eerste motor die je koopt? Vergelijk het dan met je lesmotor, dat was waarschijnlijk geen splinternieuwe of superfiets, maar voldeed wel aan alle eisen die je aan een motor stelt.

3. Zet de motor weer uit

Zet de motor vervolgens op de middenbok, zodat het achterwiel van de grond komt. Check of het wiel vrij draait zonder ‘zware’ plekken. Check of het wiel zijwaartse speling heeft door te proberen om het dwars op de as heen en weer te bewegen. Kijk naar de tandwielen, de ketting, de remmen en de banden.

Vraag dan de verkoper, of je buddy, om op de achterkant van de motor te leunen zodat het voorwiel omhoog komt. Beweeg het stuur heen en weer en stel vast dat het vrij en zonder haperen volledig naar links en rechts tot tegen de aanslagnokken kan bewegen, maar ook niet verder kan dan die nokken. Ook bij tweedehands motoren mag het stuur niet tegen de tank aan komen of zover kunnen draaien dat de leidingen en kabels onder spanning komen te staan. Draai ook het voorwiel in de rondte om te checken of het vrij loopt. Probeer ook hier vast te stellen of het wiel zijwaartse speling heeft.

Duw de motor vervolgens van de standaard af en zet het voorwiel tegen een muur. Duw dan het stuur naar voren, voel je een klik, dan zit er hoogstwaarschijnlijk speling op het balhoofd.

4. Check alle leidingen en kabels

De leidingen horen alle droog en zonder sporen van verweer of slijtage te zijn. Alle leidingen en kabels dienen netjes gebeugeld vast te zitten en natuurlijk zie je nergens het binnenste koper of rafelende draden.

Neem deze inspectie serieus en besluit erna of het veilig genoeg is om het komende halfuur met deze motor de weg op te gaan voor je proefrit. Vergeet ook niet de remmen te checken voordat je echt gas geeft.

Er zijn echt genoeg goede tweedehands motoren, laat je niet verleiden tot ondoordacht of emotioneel handelen, dat past nou eenmaal niet bij een motorrijder!

 

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen