Je motor verkopen - Waar moet je om denken?

Je motor verkopen - Waar moet je om denken? afbeelding

Een motor kopen is leuk en spannend, daar hebben we het al een keer over gehad. Maar een motor verkopen is minstens even spannend en zelfs een beetje complexer.

Als je je motor verkoopt, moet je ervoor zorgen dat de koper de motor op diens naam overschrijft. Als verkoper dien je een vrijwaringsbewijs te krijgen. Gebeurt dat niet, dan blijft je verantwoordelijk voor alle verplichtingen die bij de al verkochte motor horen. Dat wil je dus echt niet!

Alleen onder deze voorwaarden mag je je motor verkopen:  

  • Je koper is ten minste 18 jaar
  • Je koper woont in Nederland en is bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
  • Woont je koper in het buitenland, dan moet je samen met de koper naar een RDW-keuringsstation of RDW-balie, waar je de motor voor uitvoer aanmeldt.
  • Voor de overschrijving heb je de kentekencard en de tenaamstellingscode van de motor nodig. Bij een papieren kentekenbewijs heb je alleen het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs nodig. Ben je het kentekenbewijs (of een deel ervan) kwijt? Vraag dan een nieuw kentekenbewijs aan. Ben je de tenaamstellingscode kwijt? Vraag dan een nieuwe tenaamstellingscode aan.

 

Motor verkopen

 

Controleer het kentekenbewijs

Twijfel je of het papieren kentekenbewijs of kentekencard echt de laatst afgegeven kentekencard van de motor is? Dan kun je dit gratis en online bij het RDW controleren. Ga hiervoor naar Kentekencard controleren

Verkoop aan een erkend bedrijf

Verkoop je je motor aan een erkend bedrijf? Dan geef je het complete kentekenbewijs aan de medewerker van de motorzaak. Je krijgt dan een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat de motor niet meer op jouw naam staat. 

Verkoop aan particulier of rechtspersoon

Verkoop je je motor aan een particulier of rechtspersoon? Dan gaat de verkoop zo:

  • Je geeft de koper mee: Het kentekenbewijs op creditcardformaat met de tenaamstellingscode het tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs (als je een papieren kentekenbewijs hebt). De motor blijft tijdens de overschrijving bij jou.
  • De koper regelt de overschrijving bij een kentekenloket van PostNL of van Kentekenloket BV of een RDW-balie. Soms kan de koper dit ook online doen. Daarover kan je informatie vinden bij Kenteken overschrijven “Direct online overschrijven”
  • De koper krijgt dan een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs moet de koper aan jou geven. Hiermee kun je bewijzen dat het voertuig niet meer op jouw naam staat. Wanneer je het vrijwaringsbewijs en niet minder belangrijk, je geld hebt gekregen, dan pas kun je de motor meegeven

Check na het overschrijven direct of de motor niet meer op jouw naam staat

Via ‘Mijn RDW’ (inloggen particulier) kun je na de overschrijving direct zien of de motor inderdaad niet meer op je naam staat. Hiervoor heb je wel een DigiD nodig.

Een geschorste motor verkopen

Is je motor geschorst? De schorsing stopt automatisch door de overschrijving op naam de van koper.

Na de overschrijving stoppen voor jou alle verplichtingen die op de verkochte motor van toepassing zijn. De Belastingdienst ontvangt automatisch een bericht. Je moet wel zelf de verzekering stop- of overzetten.

Bij Motor2Go is het motto: Jouw motor, jouw deal. Wij helpen je met ons motoroccasion platform graag bij de verkoop van je motor. Maak snel je profiel aan en ervaar het gemak van onze service.

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen