Een motor zakelijk rijden

Een motor zakelijk rijden afbeelding

Door de aandacht voor de Ride To Work Day kwamen we op het idee om de mogelijkheden van zakelijk motorrijden eens te onderzoeken.

Helemaal niet zo’n gek idee natuurlijk, het is een fantastisch vervoermiddel en we zijn niet de eerste die op dit idee gekomen zijn. Er zijn al behoorlijk wat ondernemers en bedrijven die motoren voor uiteenlopende zakelijke doeleinden gebruiken, zo zijn er de bekende bezorg- en koeriersdiensten, maar er zijn ook bedrijven die motorfietsen als onderdeel van hun bedrijfsactiviteiten gebruiken, denk bijvoorbeeld aan rijscholen, beveiligingsdiensten en politie. Ook zie je vaak fotografen en medische diensten een motor zakelijk rijden. Als je er even over nadenkt, kun je tot de conclusie komen dat een motor een geweldig alternatief, of zelfs de oplossing is voor een probleem dat zich in jouw beroepsgroep voordoet.

Motorfietsen kunnen in verschillende bedrijfssectoren worden gebruikt.
Mocht je er over willen nadenken dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Je bedrijf of onderneming dient bij de Kamer van Koophandel (KvK) in Nederland geregistreerd te staan. Dit kan een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), besloten vennootschap (bv) of een andere zakelijke entiteit zijn.
  • Het is ook zeker aan te raden om een zakelijke verzekering af te sluiten voor je motor of motoren. Een zakelijke verzekering biedt doorgaans een bredere dekking dan een particuliere verzekering en deze vorm van verzekering beschermt je tegen aansprakelijkheid en schade tijdens het zakelijke gebruik.
  • Houd, zeker niet in de laatste plaats, rekening met de belastingimplicaties van een motor zakelijk rijden. Je kunt bepaalde kosten, zoals zakelijke kilometers, brandstof, onderhoud en verzekering, aftrekken als zakelijke uitgaven van je belastingaangifte. Het beste kun je natuurlijk een belastingadviseur raadplegen om achter de specifieke informatie over belastingen en aftrekposten te komen.

Bonnetjes verzamelen
Een motor zakelijk rijden betekent ook dat je alle relevante documenten met betrekking tot je motor goed bij moet houden. Facturen, onderhoudsgegevens en brandstofkosten zijn de meest voor de hand liggende uitgaven waarvoor je bonnen moet kunnen overleggen. Deze informatie verzamelen vergt even wat aandacht, maar werkt wel enorm in je voordeel wanneer je je belastingaangifte indient. Het geeft je overigens ook een goed inzicht van de kosten van je bedrijfsvoertuigen.

 

een motor zakelijk rijden

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van eventuele voorschriften die voor het rijden met een motor voor een specifiek doel of beroep in Nederland gelden. Laat je informeren over eventuele vergunningen of specifieke vereisten die van toepassing kunnen zijn op de vorm en doelstelling van het zakelijk motorgebruik in jouw regio.

Motor zakelijk rijden? Dan lease je toch!
Zeker! Leasen is, bijna altijd, de beste optie voor je zakelijke kilometers, ook op de motor.

Door een motor zakelijk te leasen, heb je een beter inzicht in je maandelijkse kosten. Je betaalt een vast bedrag per maand, inclusief onderhoud en verzekering. Daarmee voorkom je onverwachte kosten waardoor het makkelijker is om je budget te beheren. Zo houd je het werkkapitaal van je bedrijf beschikbaar voor andere doeleinden en kun je de financiële middelen effectiever verdelen.

Zakelijk leasen biedt ook flexibiliteit, omdat je de looptijd van het leasecontract kunt aanpassen aan je behoeften en je regelmatig kunt upgraden naar nieuwere modellen. Dat is ook meteen een marketing voordeel, vooral als je actief bent in sectoren zoals bezorging, beveiliging of evenementenorganisatie. Wanneer je aan komt rijden met een moderne en goed onderhouden motor vergroot je meteen het vertrouwen bij je klanten.

Als het idee je aanspreekt, neem dan wel even de tijd om de verschillende aanbieders te vergelijken. Zorg dat je een contract afsluit dat aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van jouw bedrijf. Op die manier wordt een motor zakelijk rijden een verstandige keuze.

"Vier wielen vervoeren je lichaam, twee wielen vervoeren je ziel"

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen