Een lage Motor, wat bedoelen we daar nou eigenlijk mee?

Een lage Motor, wat bedoelen we daar nou eigenlijk mee? afbeelding

In het algemeen hebben "lage motoren" een lagere zithoogte, waardoor ze toegankelijker zijn voor kortere rijders. Wat als een lage motorfiets wordt beschouwd kan echter variëren. Motorfietsen die over het algemeen een lagere zithoogte hebben zijn onder andere:

Cruisers: Cruiser of toermotoren staan bekend om hun lage zithoogte, meestal zo rond de 61 cm zadelhoogte. Voorbeelden hiervan zijn de Harley-Davidson Sportster, Yamaha V Star en Honda Shadow.

Dual-sport: Dual-sport motorfietsen zijn ontworpen om zowel op de weg als in het terrein te rijden. Ze hebben meestal een hoger frame dan cruisers, maar bieden toch een lagere zithoogte. Voorbeelden zijn de Yamaha XT250 en de Honda CRF250L.

Standaard: Standaard motoren zijn een veelzijdige categorie die een scala aan stijlen omvat, maar velen hebben een lagere zithoogte. Voorbeelden zijn de Kawasaki Z400, Honda CB300R, en Suzuki SV650.

Adventure: Deze motoren hebben een meer rechtop zithouding, waardoor ze voor sommige mensen gemakkelijker te berijden zijn. Ook zijn er wel adventure-motoren met een verstelbare zithoogte, enkele modellen met een lagere zithoogte zijn bijvoorbeeld de Yamaha Tenere 700 en de BMW F 750 GS.

Je keuze is dus echt niet beperkt tot één merk of type motor, in elke categorie kun je een lage motor vinden.

Hou er rekening dat voor langere mensen het rijden op een lage motor oncomfortabel kan zijn doordat je knieën te dicht bij je lichaam komen. Dit kan op lange ritten behoorlijk vermoeiend zijn.

 

Lage Motor - BMW F 7509 GS

 

Een lage motor laat zich vaak gemakkelijk manoeuvreren en hanteren in bochten en bij lage snelheden. Dit doordat het zwaartepunt van de motorfiets lager ligt wat voor meer stabiliteit zorgt.

De lage zithoogte voelt voor veel mensen comfortabel aan, je komt met je voeten beter bij de grond en je zit minder gestrekt op de motor. Ook maakt de lage zithoogte het op- en afstappen makkelijker.

Een lage motor weegt over het algemeen minder dan de hogere modellen, dat maakt ze gemakkelijker te hanteren en beter wendbaar. Dit is vooral een voordeel bij het rijden in druk stadsverkeer. 

Ook met een lage motor.. Elk voordeel heeft z’n nadeel

Een nadeel in de stad zijn de, soms merkwaardig hoge, verkeersdrempels en ook kan je fiets op de stoep parkeren lastig zijn. De beperkte bodemvrijheid van een lage motor kan een probleem zijn bij het nemen van hoge drempels, steile hellingen en ongelijke wegoppervlakken.

Met het lage zwaartepunt heeft een lage motor in de stad voordelen, maar bij hogere snelheden kan het lage zwaartepunt het tegenovergestelde effect geven en je juist minder stabiliteit bieden. Een lage motor op hogere snelheid geeft je wat meer werk om je fiets strak door de bocht te sturen.

De lage zit maakt je ook minder zichtbaar voor andere weggebruikers, vooral als je ook nog eens wordt geblokkeerd door andere voertuigen of obstakels om je heen.

Even opletten

Waar je ook op moet letten is dat niet alle motorfietsen dezelfde constructie hebben en dat er grote verschillen kunnen zijn tussen de verschillende modellen en merken. Bij een lage motor kunnen de onderdelen anders geplaatst zijn dan bij de hogere modellen, dat is wel iets waar je op wil letten voordat je voor een bepaald model of merk kiest.

Bij lage motorfietsen kan ook het uitlaatsysteem lager geplaatst zijn wat ertoe kan leiden dat je eerder met je uitlaat over het wegdek sleept. Dit kan voor meer risico, slijtage, schrikken en beschadiging zorgen. Een ander punt om op te letten is de mogelijk verminderde veerweg van de achterbrug. De ophanging bij een lage motor kan anders zijn ontworpen waardoor de schokdempers anders geplaatst kunnen zijn en mogelijk minder veerweg bieden.

Er is dus voldoende om over na te denken voordat je beslist over welke lage motor het beste bij jou past.

 

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen