De Yamaha MT 07: Wat Maakt Hem Geweldig, en Wat Kan Beter?

De Yamaha MT 07: Wat Maakt Hem Geweldig, en Wat Kan Beter? afbeelding

Motorrijden, een passie die velen van ons drijft. En als het gaat om het kiezen van de juiste metgezel op twee wielen, is de Yamaha MT 07 een naam die keer op keer opduikt in de gesprekken van motorfanaten. Met zijn opvallende ontwerp en belofte van opwinding, is de MT-07 uitgegroeid tot een icoon in de wereld van motorfietsen. In dit artikel werp ik een diepgaande en kritische blik op deze veelgeprezen motorfiets om te ontdekken hoe hij echt presteert.

Het Visuele Spektakel
Laat ik beginnen met wat meteen in het oog springt: het uiterlijk van de Yamaha MT-07. Er valt niet te ontkennen dat deze motorfiets er indrukwekkend uitziet. Met zijn scherpe lijnen, stoere ontwerp en moderne uitstraling wekt de MT-07 de indruk van een roofdier dat klaarstaat om toe te slaan. Het is een esthetische triomf van Yamaha en trekt bewonderende blikken waar je ook gaat.

Toch is het ontwerp niet zonder zijn tekortkomingen. Sommige motorrijders hebben kritiek geuit op de kwaliteit van de lak en het plastic, die in vergelijking met sommige concurrenten als minder hoogwaardig worden beschouwd. Het is duidelijk dat de nadruk op kostenbesparing en betaalbaarheid in het ontwerp enigszins merkbaar is, maar laten we realistisch blijven, wat mij betreft is dat zeker geen dealbreaker als je de catalogusprijs in ogenschouw neemt.

De Kracht van de Twin-Cilinder
Het hart van de Yamaha MT 07 wordt gevormd door een 689cc parallel-twin motor. Deze krachtbron heeft zeker zijn sterke punten. Met een aanzienlijk koppel en vermogen onderin, biedt de motor voldoende pit om het rijden opwindend te maken. Het acceleratievermogen is prima op orde, en de motor geeft je een gevoel van kracht en controle wanneer je het gas opendraait.

Echter, voor sommige ervaren motorrijders zal de kracht van de MT-07 enigszins teleurstellend zijn. In vergelijking met andere motorfietsen in zijn klasse kan het vermogen tekortschieten, vooral bij hogere snelheden op de snelweg. Dit kan frustrerend zijn voor rijders die gewend zijn aan een meer agressieve krachtbron.

De Dansende Ballerina
Een van de troeven van de MT-07 is zijn wendbaarheid. Dankzij zijn compacte bouw en uitstekende gewichtsverdeling lijkt deze motorfiets te dansen over de weg. Of je nu door stadsverkeer manoeuvreert of scherpe bochten aanvalt op bochtige wegen, de MT-07 blijft stabiel en reageert snel en precies op elke stuurbeweging die je maakt.

De lichtgewicht constructie draagt bij aan het gevoel van controle. Sommige eigenaren hebben opgemerkt dat, door de lichte voorkant van de motorfiets, de motor tijdens het rijden de neiging heeft om te stuiteren op ongelijkmatig wegdek. Ook mij is dit opgevallen maar op dat moment was ik ook stevig met de motor aan het gooien en smijten wat niet echt een realistische weergave is van de gemiddelde nederlandse motorrijd(st)er. Bij normaal rijgedrag zul je deze symptomen zeker niet tegenkomen. 

Yamaha MT 07 in vol ornaat

Allround Plezier
De Yamaha MT 07 staat bekend om zijn veelzijdigheid. Hij is geschikt voor verschillende rijstijlen en niveaus van rijders. Of je nu liever rustig cruist op de snelweg, bochten aanvalt op kronkelige wegen of door de stad manoeuvreert, de MT-07 kan het allemaal aan.

Dit is een eigenschap die zowel een voordeel als een nadeel kan zijn. Hoewel het de motorfiets geschikt maakt voor een breed scala aan rijders, kan het er ook voor zorgen dat de Yamaha MT 07 als een "jack-of-all-trades" wordt beschouwd, maar een "master of none". Rijders die op zoek zijn naar specifieke prestaties in een bepaald segment, zoals sportief rijden of langeafstandsreizen, zullen elders moeten kijken voor een motorfiets die beter aan hun behoeften voldoet.

Betaalbaarheid
Een van de grootste troeven van de Yamaha MT-07 is de betaalbaarheid. Yamaha heeft bewust een motorfiets gecreëerd die hoogwaardige prestaties biedt zonder een grote deuk in je bankrekening te veroorzaken. Het is een motorfiets die toegankelijk is voor een breed publiek, en dat is een van de redenen waarom hij zo populair is.

Echter, de nadruk op kostenbesparing is merkbaar in sommige aspecten van de motorfiets. Voor mij persoonlijk is de kwaliteit van de remmen en de vering acceptabel maar niet uitmuntend te noemen. Er zijn andere modellen in dezelfde categorie waar ik absoluut enthousiaster over ben.

Betrouwbaarheid die Je Vertrouwt
Yamaha staat bekend om zijn betrouwbaarheid en duurzaamheid, en de MT-07 is geen uitzondering. Deze motorfiets is gebouwd om lang mee te gaan en vele kilometers te kunnen rijden zonder problemen. Dit is een geruststellende gedachte voor eigenaren, omdat ze weten dat ze kunnen vertrouwen op de motor om hen niet in de steek te laten.

Comfort dat de Rit Verlengt
Het comfort van de Yamaha MT 07 is een aspect waar veel rijders waarde aan hechten. De zitpositie is comfortabel en ergonomisch ontworpen, wat zorgt voor een aangename ervaring, zelfs tijdens lange ritten. Het zadel biedt voldoende ondersteuning, en de handgrepen en bedieningselementen zijn goed geplaatst voor gemakkelijke toegang.

Sommige eigenaren hebben geklaagd over het comfort van het zadel tijdens extreem lange ritten, en sommigen vinden dat de zithouding druk uitoefent op de polsen en handen tijdens langdurig stadsverkeer. Dit kan een kwestie van persoonlijke voorkeur zijn, maar het is iets om in gedachten te houden als je van plan bent om lange afstanden af te leggen.

Tijdens de rit is dit bij mij niet gebleken maar dat kan mede veroorzaakt worden door het feit dat ik gewend ben aan de ultra sportieve motoren waardoor ik sowieso reeds met dit fenomeen te maken heb en deze symptomen daardoor een soort van voor lief neem. 

Innovatieve Technologie
Yamaha heeft de MT-07 uitgerust met moderne technologie om de rijervaring te verbeteren. Het digitale display biedt alle nodige informatie, zoals snelheid, toerental, brandstofniveau en meer, op een duidelijke en gemakkelijk leesbare manier. Het leesbare kan ik zeker bevestigen, waarbij ook zonlicht op het display hier geen afbreuk aan deed. 

Yamaha MT 07 display

Aanpasbaarheid voor een Persoonlijke Touch
Een aantrekkelijk aspect van de Yamaha MT 07 is de mogelijkheid tot aanpassing. Er zijn talloze aftermarket-onderdelen en accessoires beschikbaar, zodat je je Yamaha kunt personaliseren en een unieke uitstraling kunt geven. Of je nu kiest voor een andere uitlaat, nieuwe handgrepen, aangepaste graphics of andere aanpassingen, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Dit stelt jou als eigenaar in staat om jouw motorfiets te laten weerspiegelen wie je bent en wat je wilt uitdrukken. Het is een manier om de MT-07 een persoonlijk tintje te geven en je te onderscheiden van andere motorrijders.

Uitstekende Brandstofefficiëntie voor Langere Ritten
Gedurende mijn rit kwam ik tot een brandstofverbruik van 1 op 22  en dit is, met de huidige brandstofprijzen, zeker een heel prettig gemiddelde. De Yamaha MT 07 biedt naar mijn mening een uitstekende brandstofefficiëntie wat zeker helpt om rijders lange ritten te laten maken zonder te hoeven stoppen voor een tankbeurt. Ga je op avontuur waarbij je afgelegen gebieden wilt verkennen zonder je zorgen te maken over de beschikbaarheid van brandstof, de Yamaha MT 07 reist graag met je mee. 

Perfecte Gewichtsverdeling voor Ultieme Stabiliteit
De gewichtsverdeling van de MT-07 is goed in balans, wat zorgt voor uitstekende stabiliteit, vooral in bochten. Of je nu op een kronkelige bergweg rijdt of een snelweg cruise maakt, je zult altijd vol vertrouwen zijn in de handling van de Yamaha MT 07. Het lijkt soms alsof de motorfiets je gedachten leest en ik heb met een glimlach op mijn gezicht ervan genoten om elke bocht met precisie aan te snijden. Sterker nog, ik bleef maar zoeken naar die kronkelwegen om weer los te mogen gaan.

Conclusie
De Yamaha MT 07 is zonder twijfel een motorfiets die de gegeven aandacht verdient. Met zijn opvallende ontwerp, veelzijdigheid en betaalbaarheid heeft hij een sterke aantrekkingskracht op een breed scala aan motorrijders. Voor velen is het de perfecte metgezel voor avontuur op twee wielen.

Echter, zoals bij elke motorfiets, zijn er compromissen. Het ontwerp, hoewel indrukwekkend, vertoont enkele tekenen van kostenbesparing. De kracht van de motor, hoewel voldoende voor de meeste rijders, kan tekortschieten voor degenen die op zoek zijn naar topprestaties. Het comfort en de zithouding kunnen voor sommigen een punt van zorg zijn op lange ritten.

Over het algemeen is de Yamaha MT 07 echter een motorfiets die veel te bieden heeft, vooral voor de prijs. Het is een machine die veelzijdigheid, betrouwbaarheid en aanpasbaarheid combineert. Als je op zoek bent naar een motorfiets die je in staat stelt om verschillende rijstijlen te verkennen en aan te passen aan je persoonlijke smaak, kan de MT-07 een uitstekende keuze zijn. 

Het is een motorfiets die je de vrijheid geeft om de wereld op twee wielen te verkennen, met al zijn ups en downs, bochten en rechte stukken. Het is aan jou om te beslissen of de Yamaha MT 07 jouw perfecte metgezel is op je motoravonturen. Mij is het in ieder geval prima bevallen, ik ga graag nog een keer weer aan de rit met deze fiets.

 

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen