De beste motor navigatie voor 2022

De beste motor navigatie voor 2022 afbeelding

De tijd van oldskool kaarten erbij pakken om een route uit te stippelen ligt mijlenver achter ons. Navigeren op een motor doe je simpelweg met een navigatiesysteem. Motornavigatie is een van de meest nuttige motoraccessoires. Je bereikt niet alleen je bestemming zonder problemen, het helpt je bij het kiezen van de mooiste routes.

 

Je hebt eigenlijk 2 opties als het over motornavigatie gaat: je smartphone met een motor navigatie app of een speciale motornavigatie. Er zijn zelfs mensen die proberen om de auto navigatie op hun motor te gebruiken. Geloof mij, dat is echt een no-go!

 

In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over motornavigatie en delen we onze aanbevelingen voor de beste motornavigaties van 2022.  Als je meer wilt lezen over andere nuttige gadgets voor je motor, lees dan onze blog over de beste motor accessoires

 

Waarom zou je voor een motor navigatie kiezen? 

Je zou jezelf misschien kunnen afvragen: waarom zou ik een paar honderd euro betalen voor een motornavigatie als ik al een smartphone heb? Een smartphone met een motor navigatie app werkt natuurlijk in essentie hetzelfde. Maar geloof ons, in vergelijking met echte motor navigatie apparatuur valt de navigatie met je smartphone in het niet. Waarom? Wij hebben alle voordelen van motornavigatie op een rijtje gezet.

 

De voordelen van motornavigatie: 

 • Je hebt geen internetverbinding nodig tijdens het rijden
 • Bestendiger tegen mechanische schades
 • Schokvrij beeld
 • Weerbestendig
 • Betere leesbaarheid van het scherm
 • De montage is duurzamer (de motornavigatie wordt aan je stuur bevestigd)
 • Eenvoudig te bedienen met handschoenen
 • Helpt je de mooiste motorroutes te kiezen
 • Langere accuduur (zonder dat het ten koste gaat van de batterij van je smartphone)

De keuze voor de juiste motornavigatie kan een lastige zijn. De motormarkt staat vol met verschillende opties. Waar moet je beginnen? Don’t worry, we’ve got you covered!

 

De beste navigatie voor de motor

Er zijn eigenlijk 2 betrouwbare merken wanneer het over motornavigatie gaat: TomTom en Garmin. We zien eigenlijk een 50-50 verhouding in de markt. Voor welk merk je kiest, hangt volledig van jouw voorkeuren af. TomTom is intuïtiever en eenvoudiger in gebruik maar heeft in vergelijking met Garmin minder toegevoegde functies. Aan de andere kant is Garmin veelzijdiger en complexer en biedt het meer mogelijkheden dan TomTom. Waaronder een muziekspeler of smart notificaties. Hieronder hebben we 2 bestellers van beide merken gekozen. 

 

TomTom motor navigatie 

TomTom Rider 50 WE Zwart

Motor navigatie TomTom Rider 50 WE Zwart

TomTom Rider 500 Europa

Motornavigatie TomTom Rider 500 Europa

Navigatie motor Garmin 

Garmin Zumo 396 LMT-S Europa

Navigatie voor motor Garmin Zumo 396 LMT-S Europa

Garmin XT Zumo Motor Europa

Motor navigatie Garmin XT Zumo Motor Europa

Waar moet je op letten bij het kopen van een motor navigatie?

Welke navigatie is geschikt voor jou? Iedereen heeft andere voorkeuren als het over motornavigatie gaat, maar er zijn paar universele functies die voor iedereen wel belangrijk zijn. Het vergelijken van deze functies kan jouw keuze vergemakkelijken.

 

De belangrijkste zaken die je moet afwegen bij het kopen van een motornavigatie:

 • De leesbaarheid van het scherm in het zonlicht
 • Het bedieningsgemak met motorhandschoenen
 • Verkeersinformatie
 • De duurzaamheid en weerbestendigheid van het apparaat
 • Gemak in gebruik (toestel en software) 

De verschillen tussen een navigatiesysteem of een motor navigatie app

We gaan het nog een keer herhalen: het rijden met je smartphone is niet hetzelfde als het rijden met een navigatiesysteem dat speciaal is gebouwd voor je motor. Een navigatie app is een van de vele apps die je kunt downloaden op je smartphone. Je kunt dus wel stellen dat je smartphone niet speciaal is ontworpen als een specifiek GPS-systeem. 

 

Een smartphone is niet geschikt voor outdoor toepassingen, dit maakt het niet de allerbeste navigatietool. Want hoe ga je je smartphone beschermen tegen de verschillende weerselementen? En hoe ga je je mobieltje bedienen met motorhandschoenen aan? 

 

Van trillingen houdt je mobieltje ook niet. Je zult daarom moeten investeren in een speciale houder die het trillen voorkomt. Tot slot wordt de batterijduur door het gebruik van internet weggeslurpt. Je zult dus ook een manier moeten vinden om je smartphone te moeten opladen.

 

De beste opties voor mobiele navigatie apps

Motornavigatie is een fantastische investering, maar niet iedereen is bereid om deze grote stap te maken. Maar er zijn ook andere, goedkopere of zelf gratis oplossingen waarmee je je smartphone in een soort light versie van een navigatiesysteem verandert. De markt staat vol met verschillende motor navigatie apps. Wij hebben de 6 beste motor navigatie apps gekozen: 

 

 • MyRoute (14 dagen gratis, daarna €19 per maand)
 • Calimoto (basisversie is gratis)
 • Kurviger (7 dagen gratis, daarna €9.99 per jaar)
 • Waze (gratis)
 • TomTom Go (€6 per maand of €20 per jaar)
 • Google maps (gratis)

 

De juiste motornavigatie kiezen 

De keuze van de juiste motornavigatie is geen makkelijke, maar hopelijk heeft dit artikel je duidelijkheid gegeven over de verschillende mogelijkheden van motor navigatie. Welke navigatie ga jij kiezen?

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen