De 5 voordelen van het kopen van een tweedehands motor

De 5 voordelen van het kopen van een tweedehands motor afbeelding

De 5 voordelen van het kopen van een tweedehands motor

Of je nou net je rijbewijs hebt of gewoon toe bent aan wat anders: je wilt een motor kopen. En in de meeste gevallen is een tweedehands motor dan een goede keuze. Hoewel het in eerste instantie minder aantrekkelijk klinkt dan het kopen van een nieuwe motor, kent een tweedehands motor veel voordelen. 

Om je op weg te helpen om de juiste keuze te maken, zetten we de 5 belangrijkste voordelen voor het kopen van een tweedehands motor voor je op een rij. 

1. Een tweedehands motor heeft een lagere aanschafprijs

Het kopen van een motor is altijd een investering, ongeacht of je een nieuwe motor of een tweedehands motor gaat kopen. Maar wanneer je een tweedehands motor koopt, zal het bedrag dat je voor de motor betaalt aanzienlijk lager dan bij het kopen van een nieuwe motor. Dit blijft uiteraard altijd afhankelijk van het model en het type. Hoeveel vraag is naar dit specifieke type en hoe goed is de reputatie van het bepaalde model?

Alleen de prijs is al voor veel mensen reden om te kiezen voor een tweedehands motor. Vooral voor beginnende motorrijders met een kleinere spaarpot is een tweedehands motor vaak een goede keuze. En hoewel we ons dit niet kunnen voorstellen, willen we het toch benoemen: Mocht het motorrijden na het behalen van je rijbewijs niet helemaal bevallen, ben je beter af met een kleinere investering in een tweedehands motor. Dan de portemonnee te trekken voor een gloednieuwe.. 

2. Minder afschrijvingen

tweedehands motor minder afschrijvingen

Een nieuwe motor krijgt in grotere mate te maken met afschrijvingen. Deze zijn een stuk hoger bij een splinternieuw model. De waarde van je nieuwe motor daalt eigenlijk al zodra je de showroom uitrijdt. In de eerste jaren heb je hier het meeste last van. Dan daalt de waarde het sterkst. Vervolgens verlopen de afschrijvingen steeds minder snel. Hoe ziet dat eruit? Laten we het voor je schetsen: 

Houd rekening met een daling van ongeveer 20% in het eerste jaar, zo’n 15% in jaar twee, 11% in jaar drie, 9% in het vierde jaar en 8% in het vijfde. Ga zo maar door. 

Bij een tweedehands motor heb je hier simpelweg minder last van. Je motor zal wel minder waard worden, maar procentueel gezien is dit peanuts in vergelijking met de afschrijvingen bij een nieuw model.

Hoe koop je een goede tweedehands motor? Het maakt niet of een motor nieuw of tweedehands is. Je wilt er zo lang mogelijk op kunnen rijden. Volg daarvoor deze tips bij het kopen van een tweedehands motor.

3. Minder waardeverlies bij vallen

Geen leuk onderwerp, maar iets dat geheid gaat gebeuren: een keer onderuit gaan. Dit kan zelfs de meest doorgewinterde motorrijder overkomen. Een plotselinge zomerbui op een bloedhete dag zorgt voor een gevaarlijke gladheid. Maar ook een hagelbui uit het niets kan voor glijder zorgen. Maar hey, je bent pas een ervaren motorrijder als je een alles hebt meegemaakt. Onderuit gaan hoort daarbij.

Onderuit gaan of je motor laten vallen is nooit leuk, het maakt niet uit of de motor nieuw is of tweedehands. Toch doet het bij een tweedehands motor iets minder ‘pijn’ als je schade oploopt door een val. De motor is al even in gebruik en het nieuwe is er al vanaf. 

Voor beginnende motorrijders, die nog weinig rijervaring hebben is het niet ongebruikelijk dat ze vroeg of laat een schuiver maken. En zeg nou eerlijk, dat doe je toch liever op een tweedehands motor dan op een gloednieuwe. Toch?

4. Zelf kiezen waar en wanneer je onderhoud doet

onderhoud van tweedehands motor

Wanneer je een tweedehands motor hebt gekocht, heb je het onderhoud volledig in eigen hand. Je bepaalt zelf wanneer en door wie je het onderhoud laat uitvoeren. Bij een nieuwe motor is de kans aanwezig dat je onderhoud moet laten uitvoeren door een garage die erkend is door de fabrikant van je motor. Daarnaast ben je hierdoor vaak gebonden aan vaste momenten waarop het onderhoud plaatsvindt. 

Als je zelf kunt sleutelen aan je motor of een vaste monteur hebt, is dit natuurlijk zonde van je geld. Maar ook wanneer je vrij wil zijn om te gaan en staan waar je wilt betreft je onderhoud is een tweedehands motor een goede keuze.

5. Een steeds groter wordend aanbod

Motoren zijn booming in Nederland. Er rijden nu meer dan 750.000 motoren op de weg. Niet gek, want van kleins af aan rijden we al op tweewielers. Als we 16 zijn kunnen we oefenen op een scooter en vanaf je 18e kunnen we voor het de magie van motorrijden ervaren. 

Dat er veel (tweedehands) motoren worden gekocht en verkocht is dan ook niet gek. Het aanbod is gigantisch. En hey, als je nog niet overtuigd was van tweedehands motoren: in 2021 zijn er maar liefst 50.000 tweedehands motoren verhandeld! 

6. Direct wegrijden na aanschaf

tweedehands motor direct wegrijden na aanschaf

Wil je snel op pad na de aanschaf van je motor? Goed nieuws. De tijd tussen het kopen en voor het daadwerkelijk de weg op gaan met je motor is aanzienlijk korter bij een tweedehands motor. Bij een nieuwe motor komt hier nog een hoop bij kijken. Zo moet de motor bijvoorbeeld gebruiksklaar worden gemaakt.

Bij een tweedehands motor kun je vrijwel direct na aanschaf de weg op. Kom op, je bent al super excited. Dan wil je toch niet nóg langer wachten?!

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen