6 Tips om snel en gemakkelijk je motor te verkopen

6 Tips om snel en gemakkelijk je motor te verkopen afbeelding

6 Tips om snel en gemakkelijk je motor te verkopen

De knoop is doorgehakt, je hebt besloten om je motor te verkopen. De reden om je motor te verkopen kan wisselend zijn. Ben je toe aan een nieuw model of heb je te weinig tijd om te rijden? Of misschien heb je een gebrek aan ruimte waardoor je je motor moet verkopen. 

Wat je reden ook is, je wilt je motor natuurlijk zo snel mogelijk verkopen. En voor een zo goed mogelijke prijs. Dit doe je door goed voorbereid te zijn. Want zo voorkom je veelvoorkomende obstakels en kun je het verkoopproces aanzienlijk verkorten.

Wij geven je 6 tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden.

1. Hoe zorg je dat je motor klaar is voor verkoop?

Voordat je de motor écht te koop kunt zetten, zijn er twee dingen waar je rekening mee moet houden:

Zorg ervoor dat je motor in een zo goed mogelijke staat verkeert voordat je hem verkoopt

Neem de tijd om alle functies te checken en mogelijke kleine mankementen te laten repareren. En bewaar hiervan de papieren of voeg ze bij je onderhoudsboekje. 

Want een koper wil natuurlijk geen motor met kleine, zichtbare mankementen kopen. Voor een verkoper hebben deze mankementen natuurlijk een negatieve invloed op je verkoopprijs. Zonde om dit te laten liggen, want in veel gevallen zakt de verkoopprijs hierdoor meer dan je aan reparaties kwijt zou zijn.

motor verkopen essentiële documenten

Zorg dat je over alle benodigde papieren beschikt 

De twee meest essentiële documenten die je nodig hebt voor het motor verkopen zijn het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode. Het kentekenbewijs behoeft weinig uitleg. 

De tenaamstellingscode is een 9-cijferige code. Deze heb je na aankoop van je motor in twee delen ontvangen. Het eerste deel direct na overschrijving op jouw naam en het tweede deel na ontvangst van kentekenbewijs vanuit de RDW. Heb je deze papieren? Dan ben je klaar om de motor te verkopen.

Ben je ze toch kwijtgeraakt? Lees hier dan wat je moet doen.

2. Hoe bepaal je de waarde van je motor?

Voordat je de motor te koop zet, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de huidige waarde. ‘Maar wat is een gangbare prijs voor mijn motor?’ is een vraag die door het hoofd spookt bij iedereen die zijn motor wil verkopen. Helaas kunnen we hier geen eenduidig antwoord op geven. Zoals bij de verkoop van auto’s wel het geval is, bestaat er bij motoren geen vaste koerslijst die je als richtlijn kunt aanhouden.

Kijk daarom uitgebreid rond op internet wat men vraagt voor jouw type motor. Kun je die niet vinden, kijk dan bij een vergelijkbaar model. Dit geeft je in veel gevallen een goede indicatie van de waarde van je eigen motor. Houd hierbij wel rekening met zaken als het bouwjaar, de kilometerstand en de algemene conditie van de motorfiets. Bovenop deze algemene kenmerken hebben de onderhoudsgeschiedenis en eventuele accessoires ook invloed op de uiteindelijke verkoopprijs. 

Heb je door grondig speurwerk een goed beeld gekregen van de vraagprijs van je motor? Dan is het tijd om een definitieve prijs vast te stellen. Dit klinkt gemakkelijker dan dat het in de praktijk is. Want ga je met je prijs te hoog zitten? Dan zul je amper biedingen krijgen. Zit je te laag? Dan zullen je potentiële kopers een argwanend gevoel krijgen. Vind hier een middenweg in, dan komt het helemaal goed!

3. Zorg voor een zo volledig mogelijke omschrijving 

Nu je alle benodigde documenten hebt verzameld en een scherpe verkoopprijs hebt vastgesteld, is het tijd om je motor online te zetten. Ongeacht via welk platform je dat gaat doen, zorg altijd voor een zo volledig mogelijke omschrijving. 

Merk, model, kleur, bouwjaar en kilometerstand zijn essentiële kenmerken om te vermelden. Deze zijn in veel gevallen zelfs verplicht om te benoemen. Maar dit is voor kopers natuurlijk niet genoeg om een keuze op te baseren. Voor veel kopers is het namelijk belangrijk om een goed gevoel bij een advertentie te hebben. Je haalt een koper over door hem of haar van zoveel mogelijk informatie te voorzien. Probeer dit lijstje tenminste bij af te gaan: 

  • Kilometerstand
  • Bouwjaar
  • Technische staat
  • Vermogen
  • Motorinhoud
  • Aantal cilinders
  • Eventueel vervangende onderdelen benoemen
  • Wat de koper bij de motor krijgt (accessoires, onderhoudshistorie etc.)
  • Import of geen import
  • Reden van verkoop
  • Hoe lang de motor in jouw bezit is geweest
  • Proefrit wel of niet mogelijk
  • Schade en andere minpunten

Om direct verder te gaan op het laatste punt: omschrijf je motor op een eerlijke en persoonlijke manier. Benadruk wat jouw motor uniek maakt en schrijf een overtuigend en persoonlijk verhaal. 

Vertel daarbij ook iets over jezelf, het verhaal achter de motor en de reden waarom je deze gaat verkopen. Maar probeer hierbij clichés als ‘met pijn in m’n hart’ te vermijden. 

Zorg daarnaast voor een complete omschrijving van de onderhoudshistorie en eventuele onderhoud dat eraan zit te komen + het kostenplaatje. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe banden of het vervangen van de ketting. 

Benoem ook welke accessoires erbij zitten en wees altijd open en eerlijk. Hiermee kom je het verst. Vermeld daarom dus altijd of er eventuele beschadigingen zijn en onderbouw dit met foto’s. Dit wekt namelijk vertrouwen bij kopers.

Het is tot slot erg slim om je tekst te beginnen met een aantal unieke eigenschappen van jouw motor. Hiermee geef je potentiële kopers een reden om op jouw advertentie te klikken. 

4. Maak mooie en duidelijke foto’s

Een advertentie is niet compleet zonder foto’s. Kwaliteit is hierbij belangrijk, steek dus veel tijd in het maken van de foto’s. In je omschrijving kun je nog zó duidelijk vertellen in welke staat je motor verkeert, maar foto’s geven dit nog beter weer. Maar hoe zorg je voor mooie foto’s? Een aantal tips: 
 
Geef je motor van tevoren eerst een grondige wasbeurt. Zo ziet ie er op z’n best uit. Schiet daarna foto’s vanuit alle hoeken. Hiermee zorg je dat je advertentie opvalt en trek je de aandacht. Gebruik zoveel mogelijk originele foto’s. Zwaar bewerkte foto’s zijn, net als op dating apps, een grote afknapper. 
 
Focus je niet alleen op de mooie kanten van je motor. Mocht je enige schade aan je motor hebben is het belangrijk dat je dit ook duidelijk in beeld brengt. Op deze manier kan de potentiële koper precies zien hoe de schade eruitziet. Door open en eerlijk te zijn creëer je het gevoel van ‘what you see is what you get’. 

5. Geef kopers de optie om een proefrit te maken

Iemand die een motor gaat kopen, zal in veel gevallen een testrit willen maken. Het is een grote investering en je koopt natuurlijk niet iedere dag een motor. Het bieden van een proefrit verhoogt de kans op een snelle verkoop, maar doe dit altijd op jouw voorwaarden!
een proefrit maken motor verkopen

6. Zorg voor een goede bereikbaarheid

Vermeld in advertenties altijd je contactgegevens en zorg ervoor dat je goed bereikbaar bent. Want als een koper je probeert te bellen maar je niet te pakken krijgt, helpt dat natuurlijk niet mee om een verkoop snel tot stand te brengen. Een koper bekijkt vaak meerdere motoren tegelijk en wanneer jij niet snel en adequaat reageert, zijn ze al in gesprek met 4 anderen. 
 
Vermeld in je advertentie duidelijk de tijdstippen waarop je goed bereikbaar bent en geef een e-mailadres op als alternatieve manier van communicatie. Zo zorg je vanaf de meet voor een heldere en snelle communicatie. 
 
Na het lezen van deze blog ben je helemaal klaar om je motor te verkopen. Volg onze tips en je zult je motor binnen no-time hebben verkocht! 

Dus als je klaar bent om je motor te verkopen, maak dan nu een advertentie.   
Recent nieuws

Alles Wat Je M...

Motorscooters zijn een geweldige manier om je door het drukke stadsverkeer te bewegen, of...
Lezen

Waarom de Piag...

Ben je altijd al gefascineerd geweest door de vrijheid en opwinding van motorrijden, maar...
Lezen

Motorrijders o...

9 juli 2024 – Motor2Go, de online aanbieder van alle merken en typen tweedehands mot...
Lezen