Wat is mijn motor waard? Hoe bepaal je de waarde?

Wat is mijn motor waard? Hoe bepaal je de waarde? afbeelding

Wat is mijn motor waard? Hoe bepaal je de waarde?

 

Als je je motor gaat verkopen, kan het lastig zijn om de vraagprijs vast te stellen. Daarom is het handig om de waarde van je motor te bepalen, zo weet je precies waar je aan toe bent. Aan de hand van deze waarde kun jij namelijk jouw vraagprijs gaan bepalen.

De waarde van je motor is afhankelijk van diverse factoren. Wat het prijskaartje vooral bepaalt, zijn de kilometerstand en het vermogen. Maar probeer ook verder te kijken dan dat. Als jij wilt weten welke informatie je allemaal nodig hebt om de waarde van je motor zo goed mogelijk te bepalen, is dit artikel voor jou. 

Waarom is het belangrijk om de waarde van je motor te weten?

De meeste mensen willen de waarde van hun motor weten voordat ze de motor gaan verkopen. En als je net een motor hebt gekocht en deze wilt verzekeren, is het ook belangrijk om de waarde van je motor te weten. Voor de verzekeraar is het belangrijk om dit te weten voor het geval er iets met je motor gebeurt. In geval van schade of diefstal wordt er namelijk gekeken naar de waarde van de motor voordat er schade of diefstal heeft plaatsgevonden. Zo ontvang je als verzekerde het juiste bedrag. 

Tot slot kun je natuurlijk ook gewoon nieuwsgierig zijn de waarde van je motor. Dat is gewoon gezond, hoor. Het kan nooit kwaad om de waarde van je motor goed bij te houden.

 

Welke factoren zijn van invloed op de waarde van je motor?

Denk allereerst aan de factoren die direct gerelateerd zijn aan je motor. Zoals het merk, type, vermogen, bouwjaar en de kilometerstand. Maar ook de staat van je motor en eventuele schade. In sommige gevallen is er ook sprake van een stukje emotionele waarde. Hoewel het lastig is om dit in geld uit te drukken. 

Verder speelt het gebruik van de motor een rol bij de waardebepaling. Heb je de motor veel op een circuit gebruikt? Dat heeft invloed op de waarde. Maar ook de onderhoudsgeschiedenis van je motor is van belang op de waarde. Des te beter onderhouden, des te meer je motor waard is. En vergeet tot slot niet om rekening te houden met het feit dat het ene merk populairder is dan het andere. Dit kan er bij de waardebepaling voor zorgen dat je motor meer oplevert.

In normale omstandigheden vermindert de waarde van je motor naarmate deze ouder wordt. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Sommige motormerken behouden door de jaren heen hun waarde en zijn daardoor erg begeerd op de motormarkt. In uitzonderlijke gevallen kan dit zelfs betekenen dat de waarde van je motor steeds hoger wordt. 

 

motor close up hoeveel waard

 

Verkoopwaarde, dagwaarde, inruilwaarde en emotionele waarde

Er zijn een aantal termen die je moet kennen als het gaat om de waarde van je motor. Dat zijn:

  1. Dagwaarde/verkoopwaarde
  2. Inruilwaarde 
  3. Emotionele waarde

De dagwaarde of verkoopwaarde is een indicatie van de waarde van je motor op dat moment. Het is handig om de dagwaarde te weten, bijvoorbeeld voor verzekeringskwesties of bij het verkopen van je motor aan een particulier of dealer. De dagwaarde van je motor dient in deze gevallen als een goede richtprijs voor de onderhandelingen.Wanneer het gaat om dagwaarde, kan het ook gaan om schade aan de motor. De dagwaarde is op dat moment het bedrag jouw motor nog waard is. In dit geval gaat het niet meer om een rijklare motor, maar om een schadevoertuig. Vaak worden deze motoren nog gebruikt voor onderdelen. Dit is afhankelijk het merk en model van de motor. 

De inruilwaarde is de waarde die aan je motor wordt toegewezen wanneer je een andere motor gaat aanschaffen. Als het ware wordt dat bedrag als korting verrekend op de aanschafprijs van je nieuwe (tweedehandse) motor. Er is alleen sprake van inruilwaarde wanneer je je oude motor aan de motorzaak verkoopt en hiervoor een andere motor aanschaft. 

Emotionele waarde zegt het al: dit is de waarde van je motor die gebaseerd op emotie. Door de liefde voor jouw motor kan zorgen voor een andere waardebepaling dan de realistische waarde. Deze waarde heeft dan ook alleen invloed op de prijs wanneer je deze zelf bepaalt. Wanneer een motorzaak of verzekeraar de waarde van je motor gaat bepalen, doet de emotionele waarde er absoluut niet toe. Zij zullen beide altijd uitgaan van een reële waarde. Bij het bepalen van de waarde van je motor voor verkoop, moet je dus uitgaan van de dagwaarde/verkoopwaarde van je motor. 

 

Op welke manieren kun je de dagwaarde van je motor bepalen?

De dagwaarde van je motorfiets kun je op twee manier bepalen: 

  • Je kunt zelf de waarde bepalen
  • Laat de waarde bepalen door professionals

Laten we hier wat dieper op ingaan op de mogelijkheden.

 

Zelf de waarde bepalen

Je kunt zelf gemakkelijk waarde van je motor bepalen door onderzoek te doen naar het online aanbod van jouw merk en model. Houd hierbij rekening met de kilometerstand en het bouwjaar. Beide factoren zijn van invloed op de waarde. Waar staat jouw kilometerstand ten opzichte van die van soortgelijke motoren en hoeveel verschilt het bouwjaar?
Let daarnaast ook op de uiterlijke staat van je motor, dit is erg belangrijk bij de waardebepaling. Bekijk en vergelijk daarom meerdere motoren op meerdere websites om een goede prijsindicatie te krijgen. Als je niet veel ervaring hebt met het bepalen van de waarde van je motor kan dit lastig zijn.  Heb je een custom motor? Dan is het lastig om soortgelijke motoren te vinden. In dat geval kun je beter terecht bij een professional.

Tip: Een prijsvergelijking is alleen zinvol wanneer de motoren waarmee je gaat vergelijken soortgelijke specificaties hebben.

motor voor garage waarde bepalen

 

De waardebepaling laten uitvoeren door een professional

Je kunt er ook voor kiezen om de waarde te laten bepalen door een professional. Heb je een unieke, custom motor of heeft je motor bijvoorbeeld technische mankementen of is er schade opgelopen tijdens een val? In die gevallen kun je beter voor een professional kiezen. Ten opzichte van zelf onderzoek doen bespaar je hiermee ook veel tijd.
Je kunt de waarde laten bepalen bij de plaatselijke motorzaak, maar ook eenvoudig online. Zo zijn er verschillende sites waar je na het invullen van je kenteken al snel een idee krijgt van de dagwaarde van je motor. Maar ook op websites van verzekeraars kun je een idee krijgen van de waarde van je motor.


Het nadeel van online laten taxeren is dat ze de motor niet in levende lijve kunnen zien. Dit kan invloed hebben op het oordeel. 

 

Conclusie:

Nu je een idee hebt hoe je de waarde van je motor kunt bepalen, kun je aan de slag. Heb je al ervaring met het verkopen van een motor? Ga dan lekker op onderzoek uit zodat je zelf de waarde kunt bepalen.Heb je nog geen ervaring met het verkopen van je motor of heb je niet zoveel tijd? Dan kun je de motor beter laten taxeren door een professional. 

Hoe dan ook, met het bepalen van de waarde van je motor krijg jij de beste verkoopprijs. 

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen