Waarom beginnen met motorrijden (deel 3 Passie voor motoren)

Waarom beginnen met motorrijden (deel 3 Passie voor motoren) afbeelding

Voor mij is de passie voor motoren reëel en een deel van mijn persoonlijkheid. 

Na die eerste keer dat ik dacht “dat wil ik ook” ben ik me ook in de techniek van motorfietsen gaan verdiepen. Juist dit uitdagende aspect van een motor heeft me laten begrijpen waarom veel motorrijders, net als ik, een hechte band met hun fiets hebben ontwikkeld.

Echte passie

De passie voor motoren is een even complexe als persoonlijke ervaring die maar moeilijk volledig te beschrijven of te begrijpen is en ook door verschillende andere factoren wordt gestimuleerd.

Er is dat heerlijke gevoel van vrijheid, dat grandioze gevoel van onafhankelijkheid, de onstuimige sensatie van snelheid en adrenaline, en dan zijn er de esthetische en technische aspecten van de machine zelf.

 

technische aspecten motorrijden

 

Hoe mooi en geavanceerd de auto van de buren ook is, mijn motor heeft nou eenmaal meer aantrekkingskracht, dat bewijzen zelfs de kinderen van de buren. Tot nu toe heb ik iedere motorfiets die ik ooit in mijn bezit heb gehad een naam gegeven. Je mag me rustig vreemd vinden hoor, dat vinden mijn buren ook al jaren. Zij hebben er echt nooit over nagedacht om welke van hun auto’s dan ook een naam te geven.

Als motorrijder heb je een heel andere beleving van je machine, het wegdek en je medeweggebruikers. 

Je komt in situaties waarin de eerder benoemde adrenaline voelbaar je bloedstroom inschiet en jij en je motor tot op het randje van kunnen gaan. Dat randje van kunnen wordt begrensd door de technische aspecten van jou en je motor. Of je nu een lichte off roader of een zware cruiser rijdt, je transformeert via een klein vlakje synthetisch rubber het vermogen van je motor op het wegdek. De rest van je motor is ontworpen om de krachten die hierdoor vrijkomen op te vangen en bestuurbaar te maken en niet in de laatste plaats, weer zo snel en veilig mogelijk af te remmen. 

Uitgekiende balans

De gracieuze lijnen die de kabels en leidingen volgen, de van nature eigenwijze plaatsing van de knipperlichten, en de ravissante uitstraling van een motor die rustig op de jiffy-stand op je staat te wachten. Stuk voor stuk voorbeelden van technisch uitgekiende krachten die elkaar en jou in balans houden. 

 

Motorrijden - Ook op de jiffy reeds aantrekkelijk

 

Sommige onderdelen zijn simpelweg briljant door hun eenvoud, andere schitteren door complexiteit. Dat die technieken zijn samengebracht in, op en aan een frame en er dan samen ook nog eens gelikt uitzien maakt een motorfiets simpelweg aantrekkelijk om naar te kijken en waren voor mij een deel van het antwoord op de vraag: waarom beginnen met motorrijden.

Het samenspel van die verbluffende technieken scheppen een speciale band met je fiets, voor mij genoeg reden om ze passende namen te geven, en dat ook nog eens zonder gêne met jou en de buren te delen.

 

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen