Motor ZERO, elektrisch motorrijden

Motor ZERO, elektrisch motorrijden afbeelding

Elektrisch rijden biedt veel voordelen, het is een trend die zich blijft ontwikkelen. Veel mensen overwegen om over te stappen op elektrisch rijden, en hun aantal zal blijven groeien.

We kunnen er niet meer omheen, elektrisch rijden wordt ook voor motorrijden de trend.

Elektrisch rijden heeft ondertussen, letterlijk, lang genoeg in grootvaders kastje gestaan. Natuurlijk houden we van de verbrandingsmotor met z’n weergaloze charisma, en markante karaktertrekken. Het heerlijke geronk tijdens de rit over een plattelandsweg en het imponerende gejank in een tunnel. Verbrandingsmotoren hebben ‘takt en slag’! 

Hoe attractief ze ook zijn, we weten al heel lang dat verbrandingsmotoren helemaal niet zo vriendelijk voor ons zijn. Ze veroorzaken behoorlijk wat schade aan het milieu en heel eerlijk, het was nooit de bedoeling om onze vervoersmiddelen op fossiele brandstof te laten rijden. De eerste auto was een elektrisch ontwerp en werd al in 1835 gepresenteerd, in navolging kwamen ook elektrische motorfietsen in 1881 op de weg. Motor zero is ouder dan jij! In 1886 werd elektrisch rijden definitief ingehaald door de verbrandingsmotor en werden gaandeweg alle elektrische voertuigen in het bekende kastje van opa weggemoffeld. Tot in 1960 werd vastgesteld dat de uitstoot van verbrandingsmotoren een serieus probleem voor ons milieu opleverde.

Elektrisch rijden weer hip

Met vallen en opstaan, wat voor ons motorrijders geen onbekend fenomeen is, werd elektrisch motorrijden weer lekker hip. Nu in 2023 is motor zero een trend waar je niet meer omheen kunt en in sommige gevallen helemaal niet meer omheen wilt! Er rijden ondertussen elektrische motoren die geruisloos de aandacht trekken, die opvallen door hun spectaculaire uiterlijk of opvallen doordat ze niet te onderscheiden zijn van een stoere cilindermotor. 

Eletrisch motor rijden

De grote merken houden zich nog een beetje koest, tenminste naar buiten toe. In de Harley Davidson fabriek in Pennsylvania zijn slechts 3000 stuks van de LiveWire geproduceerd. Het LiveWire project startte in 2014 en heeft in de afgelopen negen jaar maar weinig bekendheid gekregen of een echt enthousiaste ontvangst gekend. 

Dat het onder andere Harley Davidson is gelukt om baanbrekend werk voor de motor zero te verrichten wordt bevestigd door alle negatieve publiciteit die de LiveWire moet verwerken. Een mooie balans met het enthousiasme van de ‘lucky few’ die er nu al op rijden.

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen