Moto3, Moto2, MotoGP - Voorbeschouwing 2024, Nederlands succes aan de horizon?

Moto3, Moto2, MotoGP -  Voorbeschouwing 2024, Nederlands succes aan de horizon? afbeelding

Het 2e weekend van Maart is het dan eindelijk weer zover, op 8 Maart de eerste trainingen en op 9 Maart de eerste sprint race van het seizoen. Ik ben vast niet de enige als ik zeg dat ik met grote ongeduld zit te wachten tot de lichten voor het eerst weer uit gaan. En wat een seizoen zit er aan te komen!!

Er zijn dit jaar zoveel onvoorspelbare factoren dat het haast onmogelijk is om een voorspelling te doen maar ach... fout voorspellen is ook voorspellen toch? En zo kan ik het tenminste eens van me af schrijven.

Moto3 

Het afgelopen seizoen hebben we reeds mogen genieten van het aanstormende Nederlandse talent die luistert naar de naam Collin Veijer. Wegens het close racing ben ik altijd al fan van deze klasse maar dit brengt het toch allemaal naar een "nieuw" niveau. Niet echt nieuw natuurlijk want met Hans Spaan, Jurgen van den Goorbergh, Wilco Zeelenberg, Loek Bodelier, en voor de ouderen onder ons, Boet van Dulmen, Jack Middelburg en Wil Hartog hebben we al eerder van mooie momenten mogen genieten. Echter, dat was al zo lang geleden.

Zal Collin het dit jaar nog een slag beter kunnen doen? Met een 7e plek in de eindstand kun je van een prima seizoen spreken maar ik heb zo'n vermoeden dat dit nog maar het begin is. Kijkend naar de tegenstanders van dit jaar dan zijn er toch een aantal grote namen over gestapt naar de Moto2. Wie hou je dan over als concurrenten zou je denken...

 

Collin Veijer - Moto3
Credits: Gold & Goose / Red Bull Content Pool

 

Naar mijn bescheiden meningen zal Collin het dit jaar gaan uitvechten met Daniel Holgado, José Antonio Rueda, Ivan Ortola, David Munoz, Tatsuki Suzuki en David Alonso. Tatsuki Suzuki noem ik hierbij uitsluitend omdat hij zich aansluit bij het Liqui Moly Husqvarna Intact GP waar Collin ook bij rijdt en zij waren natuurlijk niet voor niet Team kampioen in 2023. Ook bij Ortola en Munoz vraag ik me trouwens sterk af of ze dit jaar constant genoeg zullen zijn. 

Kijkend naar bovenstaande dan voorspel ik dat Collin het zeker tot de top 3 gaat brengen en hij vooral David Alonso en Daniel Holgado van zich af zal moeten slaan. Kortom, het Moto3 kampioenschap wordt voor ons Nederlanders genieten van de bovenste plank.

Moto2

Als er al een klasse is welke dit jaar moeilijk te voorspellen is dan is het wel de Moto2. Met het vertrek van Pedro Acosta is feitelijk de enige vaste waarde uit het veld verdwenen. Natuurlijk is Fermin Aldequer in de laatste races van 2023 zichzelf ontstegen en heeft hij waanzinnige dingen laten zien. Zal hij deze lijn echter in 2024 kunnen doorzetten?

Ik heb het vermoeden dat dit met name van zijn teamgenoot af gaat hangen. Alonso López moest ineens het onderspit delven wat denk ik hard aankwam. Echter, dit kan het komende seizoen ook zo weer omdraaien. Trekt López de eerste races het heft weer naar zich toe dan kon dit wel eens hard aankomen bij Fermin Aldequer en of hij mentaal sterk genoeg is om dit te negeren? 

Sergio Garcia zal ons waarschijnlijk verrassen door een sterk stijgende lijn in te zetten en nooit weer achterom te kijken. Alhoewel hij moest overstappen naar een ander team verwacht ik veel van deze coureur. Kijken we naar Arón Canet dan is één ding zeker... Aron wil van die frusterende 2e plek vloek af. Is hij dan de te kloppen man voor 2024?

Qua top posities, vechtend voor Top3 zal het mijns inziens dan ook gaan om Arón Canet, Fermin Aldequer, Sercio Garcia, Jake Dixon en Tony Arbolino.

En de Nederlanders dan??

Ik heb echt hoge verwachtingen van Zonta van den Goorberh. Hij is in de 2e helft van het seizoen '23 echt gegroeid, zat regelmatig rechtstreeks in Q2 en liet ook tijdens de races mooie dingen zien. Hij kon zijn teamgenoot Barry onder druk zetten en dat blijft toch altijd de eerste tegenstander die je wilt/moet verslaan. Kijk niet raar op als Zonta in '24 regelmatig in de Top 10 is terug te vinden met hopelijk een paar schitterende uitschieters. 

Bo Bendsneyder had het in '23 erg moeilijk. Ja, er was een uitschieter met het podium in Amerika maar verder kan je van een lastig seizoen spreken. Gaat hij het in '24 beter doen? Pffff, ik ben bang van niet. Ik hoop het uiteraard wel maar het zou zomaar eens het laatste jaar in de Moto2 voor Bo kunnen worden. Hopelijk moet ik  volgend jaar mijn tong inslikken omdat ik het volledig fout blijk te hebben gehad :-)

MotoGP

 

Marc Marquez MotoGP
Credits: Gold & Goose / Red Bull Content Pool

Men raakte maar niet uitgepraat over de door Marc Marquez gedane overstap naar het Gresini klanten team en de '23 Ducati. Dit is na zoveel Honda jaren dan ook wel een extreme actie. Is Marc hiermee dan ook gelijk een titel kandidaat voor '24? Eeeeeeeh..... Ik vind hem lastig in te schatten. Hij geeft zelf in ieder geval steeds aan van niet maar ik durf hem wel aan, die man vecht volop mee tot de laatste races van het seizoen. Een top 3 in de eindklassering is zeker haalbaar. Maar gaat hij Franseco Bagnaia en Jorge Martin verslaan? Ik persoonlijk denk van niet.

Is Pedro Acosta dan de rookie die iedereen volledig zal verrassen? Nope! Hij zal best mooie dingen laten zien maar in het Gas Gas Team zit hij niet op de plek om gelijk voor hoge eindklaseringen mee te doen. Hij heeft toch echt een jaar nodig om te rijpen. Dit bleek ook in de Moto2 en zal in de MotoGP denk ik niet anders zijn.

 

Pedro Acosta - MotoGP
Credits: Gold & Goose / Red Bull Content Pool

Wat mogen we dan verwachten van de andere coureurs? Is er verder niemand die zal meestrijden om het kampioenschap? Waarschijnlijk zullen namen zoals Marco Bezzecchi, Aleix Espargaro, Brad Binder en misschien Maverick Vinales een grote rol gaan spelen maar... zijn ze constant genoeg? Hebben ze bij Aprilia en KTM de laatste stap weten te zetten om hun coureurs op elke baan van een competetieve fiets te voorzien? Ik waag het te betwijfelen.

De Yamaha mannen Fabio Quartararo en Alex Rins zullen waarschijnlijk de dupe worden van te trage ontwikkelingen bij het legendarische merk. Wel verwacht ik grote stappen bij Honda. Echter zitten ze daar nu met 4 rijders die geen van allen een heel seizoen voorin mee kunnen draaien. Wel zal men bij Honda terug op het ereschavot komen en ik persoonlijk verwacht dat dit vaker dan eens zal gebeuren. Is het dan Joan Mir, Luca Marini of Johan Zarco? Ik zet mijn geld op Luca Marini. 

Hoe dan ook, bovenstaand geeft wel al aan.... Wat een gaaf seizoen gaat het weer worden. Ik zeg.... Is het al Maart?

 

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen