Je motor onderhouden

Je motor onderhouden afbeelding

Je hebt ons niet nodig om je te vertellen dat je motor onderhoud nodig heeft, ook snappen we allemaal dat onderhoud een belangrijk deel van je veiligheid betekent.

De reden dat we je dan toch lastig vallen met een verhaal over onderhoud is omdat we op het internet veel opmerkelijke en soms gewoon onveilige tips tegenkomen. Goedbedoelde tips & tricks om je een paar centen te besparen door je eigen fiets te onderhouden, maar werkt dat wel zo?

Het zelf onderhouden van je fiets brengt een aantal risico's met zich mee 

Hier zijn een paar redenen waarom het geen goed idee kan zijn om zelf je motorfiets te onderhouden:

  1. Veiligheid: Een motorfiets is een complexe machine, met veel moderne elektronica. Niet goed uitgevoerd onderhoud kan leiden tot ongelukken. Als je niet goed begrijpt hoe de verschillende onderdelen werken en hoe ze samenwerken, is het niet ondenkbaar dat je een cruciaal onderdeel niet, of niet goed, monteert. Dat is extra slecht nieuws als een verkeerd gemonteerd onderdeel eerst nog goed lijkt te werken.
  2. Kosten: Het zelf onderhouden van een motorfiets lijkt in eerste instantie kostenbesparend, dat kan lelijk tegenvallen als blijkt dat je een foutje hebt gemaakt. Wanneer je een onderdeel beschadigt of verkeert monteert, kan dat zomaar voor extra reparatiekosten zorgen of zelfs tot de aanschaf van een geheel nieuw onderdeel.
  3. Kennis en ervaring: Het onderhouden van een motorfiets vereist een goede kennis van de werking van de motorfiets en de verschillende onderdelen ervan. Als je deze kennis niet hebt, kan het leiden tot onjuiste diagnoses en reparaties, waardoor je de problemen alleen maar erger maakt. Ook het gebruik van onjuist gereedschap zorgt voor beschadigingen waardoor je bijkomende problemen tijdens een volgende onderhoudsbeurt tegen zal komen.
  4. Garantie: Als je een nieuwe motorfiets hebt gekocht en deze nog steeds onder garantie valt, kan het zelf sleutelen aan je motorfiets leiden tot het vervallen van de garantie. Elke fabrikant eist dat het onderhoud door een erkende dealer wordt uitgevoerd om de garantie te behouden.

Kort door de bocht

Wanneer je niet over de nodige kennis of ervaring beschikt, kan het zelf sleutelen aan je motorfiets makkelijk tot problemen leiden. Het is zonder meer aan te raden om het onderhoud van je fiets over te laten aan een erkende dealer of een professionele monteur.

 

Je motor onderhouden

 

Beperk normalerewijze je DOE-HET-ZELF onderhoud tot:

  1. Check regelmatig je banden. In het instructieboekje vind je de ideale bandenspanning.
  2. Olie op peil houden. In het instructieboekje staat hoe je het oliepeil kunt aflezen. Bij nieuwere modellen is het gebruikelijk dat er geen peilstok is.
  3. Was en poets je motor regelmatig. Vliegjes en vogelpoep bijten in op je lak.
  4. Houd je accu in conditie. Zet deze op een druppellader als je de motor langere tijd stil laat staan. 

Mocht je ooit iets los moeten halen, beloof ons dan alsjeblieft dat:

  • Je altijd passend gereedschap zult gebruiken
  • Niet alles snoeihard vast zult draaien. Het is namelijk nooit zo hard vastgezet als het nu zit!
Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen