Hoe gevaarlijk is motorrijden en hoe maak je dit veiliger?

Hoe gevaarlijk is motorrijden en hoe maak je dit veiliger? afbeelding

De vraag “Hoe gevaarlijk is motorrijden” is één die we regelmatig voorbij zien komen. Nu kan deze vraag gedeeltelijk beantwoord worden door de statistieken van het SWOV erbij te halen maar ik persoonlijk denk dat er meer bij komt kijken dan alleen maar cijfers.

Wat mij dit jaar in ieder geval is opgevallen is dat er veel te veel berichten op social media voorbij kwamen waarbij een motorrijd(st)er het leven liet door een noodlottig ongeval. Ik weet niet hoe het jullie verging maar telkens als ik zo'n bericht voorbij zag komen was het verdriet groot en het gevoel van frustratie zo mogelijk nog groter. Waarom heeft deze prachtige hobby (passie) die we samen delen soms zulke nare gevolgen?

Ik herinner me nog dat mijn vader, in de tijd dat mijn ouders hun motorzaak nog hadden en er geen verschillende rijbewijzen waren, soms echt weigerde om een motor met veel vermogen aan een beginnende motorrijder te verkopen. Lang heb ik me afgevraagd waarom hij die potentiële omzet toch zomaar aan zijn neus voorbij liet gaan. Nu kan ik alleen maar trots zijn op het feit dat hij deze mensen wilde beschermen ten koste van zijn eigen inkomen. Hij wist duidelijk exact het antwoord op de vraag hoe gevaarlijk is motorrijden.

Hoe maak je motorrijden minder gevaarlijk?

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je motorrijden minder gevaarlijk maakt en toch ten volste kunt genieten van de vele pluspunten die motorrijden te bieden heeft. 

  • Draag altijd, en ja echt altijd, goede beschermende kleding
  • Overschat jezelf niet
  • Leer (weet) hoe je de weg leest
  • Houdt rekening met mede weggebruikers
  • Zorg dat je motor in goede conditie is
  • Zorg dat je zichtbaar bent

Draag altijd, en ja echt altijd, goede beschermende kleding

Het is mij een raadsel wat iemand bezielt om met t-shirt, korte broek en slippers op een motor te stappen. De goden verzoeken denk ik dan. Ja het kan warm zijn wanneer je de juiste kleding draagt maar een slippertje is snel gemaakt en voorkomen is beter dan genezen. 

Een vriend van mij stapte tijdens een vakantie bijvoorbeeld in korte broek bij iemand achterop de motor. De bestuurder trok wat hard op waardoor die vriend achterover van de motor viel. Het toeval wilde dat dit ook nog eens op een grindweg was waardoor die vriend van mij de resterende 2 week bij de caravan kon blijven met een volledig geschaafd been. En dan had hij nog geluk dat het bij lage snelheid gebeurde.

Hoe gevaarlijk is motorrijden

Overschat jezelf niet 

Het vreemde met motorrijden is, zolang alles gaat zoals je verwacht dan gedraagt de motor zich daar ook naar. Kom je echter in een onverwachte situatie, de bocht is bijvoorbeeld net wat scherper dan je dacht, dan zal jouw motor zich niet meer aan jouw regels houden. Je moet ineens in de bocht nog aan de rem trekken, de motor richt zich daardoor meer op dan je dacht, en je komt ineens veel ruimer uit. Dan komt die berm wel ineens heel snel op je af! Of nog erger, je trekt zo hard aan de rem dat je voorwiel onder je uit schuift met alle gevolgen van dien. 

Kortom, rijdt je voor het eerst in een onbekende omgeving, doe het rustig aan en zorg voor voldoende marge in je rijgedrag. Hier geldt dus eigenlijk, hoe gevaarlijk is motorrijden wordt voor een groot deel door jou zelf bepaalt.

Leer (weet) hoe je de weg leest

Men zegt vaak, motorrijders zijn betere autorijders. Ook ik ben van mening dat hier een kern van waarheid in zit. Als motorrijder ontkom je er namelijk haast niet aan om alerter te zijn dan wanneer je in een auto rijdt. Daarnaast kun je jezelf het beste aanleren om ver vooruit te kijken en te zien wat er op je af komt. 

Denk bijvoorbeeld eens aan een schitterende binnenweg met veel bochten, als je ver vooruit kijkt dan kun je aan de bomen langs de weg vaak al zien hoe de volgende bocht loopt. Dit inzicht helpt je om je voor te bereiden op de bocht die komen gaat en geeft je dus meer tijd om hierop te anticiperen. 

Ook het constant in de gaten houden van het wegdek zal je helpen om motorrijden minder gevaarlijk te maken. Is het vochtig? Zie je grint op de weg? Zitten er scheuren in het wegdek of is het wegdek vaak hersteld? Allemaal tekenen waar je rekening mee kunt houden om het veilig te houden en je rijstijl op aan te passen.

Houdt rekening met mede weggebruikers

Je valt als motorrijder sowieso al minder op maar daarnaast onderschatten mede weggebruikers ook vaak met welke snelheid je op hen af komt. Dit wil niet zeggen dat je de maximum snelheden aan het overschrijden bent maar men ziet je nu eenmaal minder goed. Je kunt (moet) hier zelf op anticiperen door de mede weggebruikers goed in de gaten te houden. Wat gaat die tegemoet komende auto doen? Is er een afslag tussen hem en mij waar hij toevallig zou willen afslaan? Hier moet je simpelweg rekening mee houden. 

Je komt op een zijweg af (je kijkt gelukkig ver vooruit) en ziet een voertuig staan die de weg wil opdraaien. En ja hoor, men dacht er nog wel even voor langs te kunnen. Gelukkig heb je hier al rekening mee gehouden en kun je adequaat reageren. Op die manier heb je gelukkig erger voorkomen. 

Zorg dat je motor in goede conditie is

Mocht je in een hachelijke situatie terecht komen waardoor je ineens vol op de rem moet dan is het fijn om te weten dat jouw motor hier toe in staat is. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan de staat van de remmen, de vering en de banden. Op het moment dat je een noodstop moet maken dan zijn deze allen van invloed op de afloop. Heb je te weinig profiel op je banden of de verkeerde bandendruk? De afstand van je remweg wordt langer of je wielen blokkeren waardoor je weinig tot geen controle meer hebt. 

Motorrijden minder gevaarlijk met goed onderhoud

Zorg dat je zichtbaar bent

Zoals eerder al genoemd val je als motorrijder in het verkeer helaas minder op. Zorg daarom dat je altijd goed zichtbaar bent. Dit doe je bijvoorbeeld al door altijd je licht aan te doen, is bij veel motoren tegenwoordig gelukkig standaard, maar je kunt hier nog op meer manieren voor zorgen.

Draag bijvoorbeeld kleding wat opvalt. Denk aan kleding met reflecterende strepen of wat opvallendere kleuren. Ook door je goed te positioneren op de weg draag je bij aan je eigen zichtbaarheid. Blijf je bijvoorbeeld teveel aan de rechterzijde van de rijstrook rijden dan zien de mede weggebruikers je een stuk minder dan wanneer je je iets links van de middenas van de rijstrook begeeft. 

Zorg jij er voor dat jij tijdens het motorrijden rekening houdt met bovenstaande punten dan kun jij er zeker van zijn dat motorrijden voor jou minder gevaarlijk is en je volop kunt genieten van deze schitterende passie.

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen