Hoe duur is een motor? Een simpele vraag, een gecompliceerd antwoord

Hoe duur is een motor? Een simpele vraag, een gecompliceerd antwoord afbeelding

Ik heb wel eens vijftig euro toe gekregen om een motor op te halen, omdat ‘ie ’t niet meer deed. Een goed begin! De eerste kosten zijn al gedekt, dacht ik. Na maanden van ergernis en veel meer euro dan die 50 uitgegeven te hebben, deed ‘ie ’t nog niet. 

Op de gemeentelijke afvaldump heb ik, netjes in verschillende containers, van de laatste resten afscheid genomen. Goedbeschouwd was dat m’n duurste fiets ooit. Wel geld aan uitgegeven, nooit mee gereden!

Motor kopen

Je bent er nog niet

Normaal gesproken weeg je eerst een paar factoren af voordat je besluit aan welke motor jij je geld wilt uitgeven. De prijsklassen variëren nogal, afhankelijk van het merk, model en staat. Je kunt zeker een goede gebruikte fiets vinden, zelfs voor een paar honderd euro. Maar natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een gloednieuwe te kopen en dan op de koop toe te nemen dat je je spaarrekening vaarwel mag zeggen. En vergeet niet dat je er daarmee nog niet bent. De bijkomende kosten zoals belastingen, verzekering en onderhoud zijn alle terugkerende kosten. Waar het op neerkomt? Jouw droommotor kost altijd meer dan je jezelf laat geloven.

Laten we eens naar het onderhoud kijken. Vergeleken met een auto heeft een motor vaker onderhoud nodig, dat punt heb je alvast tegen. De olie moet vaker ververst worden, de remblokken en banden eerder vervangen en regelmatig zullen andere routinematige onderhoudsklusjes uitgevoerd moeten worden. En zelfs voor een redelijk simpele klus zoals de olie verversen breng je je motor toch liever naar een vakgarage, de heisa om je afgelaten olie weg te brengen kost meer moeite en geld dan het door de garage te laten afvoeren. Onderhoudskosten kunnen daarom nogal snel oplopen. Maar ach, het mag een beetje kosten, nietwaar?

Het is het waard

Vergeet ook de kosten van je kleding niet. Wil je rijden dan moet je investeren in een goede helm, jas, broek, handschoenen, sjaaltjes en laarzen. Dat zijn nou niet echt goedkope artikelen, vooral als je kiest voor de betere merken dan lopen die kosten nogal snel op. Maar geloof me, het is echt wel waard. De betere merken leveren beschermende kleding die werkelijk een stuk prettiger draagt dan veel van de goedkope aanbiedingen die je op internet voorbij ziet komen. Met goede beschermende kleding zie je er niet alleen beter uit, maar bescherm je jezelf ook beter.

 

Hoe duur is een motor

 

En hoe zit het dan met de brandstof, een motor rijdt toch stukken zuiniger dan een auto? Dat klinkt hartstikke logisch, maar, je stapt niet in je auto om even lekker uit te waaien, en precies dat doe je wel met je motor, zelfs als je je motor ook voor woon-werkverkeer gebruikt is het heerlijk om op die prachtige avond in de lente een keer niet voor de buis onderuit te zakken, maar lekker een eindje te toeren, alleen of met z’n tweeën. 

Dus, hoe duur is een motor? 

Dat hangt ervan af. Het hangt ervan af hoeveel je bereid bent uit te geven, hoe vaak je rijdt, en hoeveel onderhoud je zelf kunt doen. 

Motorrijden is niet alleen een levensstijl, motorrijden is een passie, en passies eisen nou eenmaal een beetje geld.

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen