Elektrisch rijden: Heeft een elektrische motor de toekomst?

Elektrisch rijden: Heeft een elektrische motor de toekomst? afbeelding
Op een elektrische motor genieten door de Nederlandse natuur. Bij de meeste motorrijders zullen de nekharen na het lezen van deze zin rechtovereind staan. Want de meeste motorrijders willen niks van elektrische motoren weten.
 
Maar als we terugkijken op de transitie naar elektrisch is dit bij auto’s een stuk sneller gegaan dan verwacht. Zo is het aantal elektrische auto’s van 2021 naar 2022 met maar liefst 38% toegenomen. En hoewel de meeste motorrijders er nu nog niet aan moeten denken, lijkt elektrisch rijden toch wel toekomst te hebben. Gaan we als motorrijders op den duur ook over naar elektrisch? 
 

Verschillen tussen een elektrische en een gewone motor

 
We zeiden al dat je steeds meer elektrische auto’s op de weg ziet rijden. Maar hoe vaak heb je inmiddels al een elektrische motor zien rijden? Eén ding is zeker, je hebt hem vast niet aan horen komen. Want hoewel je op een elektrische motor met hetzelfde gevoel van vrijheid rijdt, zul je het geluid van een echte motor missen.

 

Het geluid van even goed je gas opentrekken is onlosmakelijk verbonden met motorrijden. En voor veel motorliefhebbers is dat een belangrijke reden om motor te rijden. Want hey, een motor moet geluid maken. Toch?! Behalve het geluid, zul je op een elektrische motor ook zonder de geur van de verbrandingsmotor moeten doen.

 

Tot zover de zintuiglijke verschillen. Dan misschien wel het belangrijkste verschil: op een elektrische motor hoef je niet meer te schakelen. Waar een handjevol motorrijders dit relaxed vindt rijden, zullen de meeste motorrijders het als een groot gemis zien. Op deze manier is het namelijk een stuk minder actief motorrijden.

 

En dan tot slot het meest voor de hand liggende verschil: het opladen. In plaats van je motor vol te gooien met benzine, moet je deze na verloop van tijd aan de lader zetten. Gelukkig hoef je hier geen laadpaal voor aan te schaffen. Je kunt gewoon via het stopcontact laden.

 

Wat zijn de voordelen van elektrische motoren?

 

elektrische motor voordelen

 

Iedere grote verandering roept weerstand op. Zo ook de transitie naar elektrisch. Met elektrisch rijden verlagen we de uitstoot van CO2 die ontstaat door de verbranding van fossiele brandstoffen. Met het oog op de klimaatdoelstellingen is dit noodzakelijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Doordat ze elektrisch zijn, ben je vrijgesteld van wegenbelasting. Wel mooi meegenomen, toch?

 

Behalve dat een elektrische motor een positieve impact heeft op het klimaat, kennen ze nog een aantal voordelen: 

 

Misschien wat vergezocht, maar op een stille motor kun je wel meer genieten van de natuur tijdens een mooie trip. Je kunt nu namelijk alle geluiden uit de natuur horen terwijl je er in alle rust doorheen rijdt. Daarnaast doet een elektrische motor qua prestaties zeker niet onder voor een dikke supersport. Hoe leuk is het dat je die gewoon op een hoop rijdt bij het stoplicht? Aan snelheid dus geen gebrek. Je kunt er ook gerust een dagje mee het circuit op. Ten opzichte van benzinemotoren zul je hier niet zo snel weggestuurd worden wegens teveel kabaal. 

 

En hoe fijn is het dat je elektrische motor een minder onderhoud behoeft? Dat komt omdat deze motoren minder onderdelen bevat die gevoelig zijn voor slijtage. Zo hoef je nooit meer een luchtfilter of bougie te vervangen. Andere dingen, zoals je remschijven en banden, zullen ongeveer even vaak vervangen moeten worden als bij een benzinemotor. Maar goed, het onderhoud aan je motor heeft voor de echte motorliefhebber ook weer z’n charmes. 

 

Voor beginners is het rijden op een elektrische motor een stuk gemakkelijker om te leren. Want het schakelen valt bij een elektrische motorfiets volledig weg. 

 

Wat zijn de nadelen van een elektrische motor?

 

elektrische motor nadelen

 

Allereerst zit je met laadtijd. Op een elektrische motorfiets kun je niet langer even stoppen bij een benzinepomp om in 5 minuten je tank weer vol te gooien. Je zit met een laadtijd. Hoewel deze een stuk korter is bij auto’s (vaak is een uur al voldoende), heeft dit wel invloed op het motorrijden, want je bereik ligt een stuk lager.

 

De meeste elektrische motoren hebben een snelheidslimiet, want snelheid heeft een grote impact op het energieverbruik. Meestal ligt de maximale snelheid ergens tussen de 150 en 220 kilometer per uur. Er zijn zelfs modellen die niet harder gaan dan 120 kilometer per uur. 

 

Omdat elektrisch rijden nog in opkomst is, heb je te maken met een minder groot aanbod dan in bij benzinemotoren. Daarnaast zijn er nog niet veel tweedehands modellen op de markt, waardoor ze vaak nog aan de prijs zijn. 

 

Hoe is het om op een elektrische motor te rijden?

 

De allereerste keer op een elektrische motor zal voor iedereen gek zijn. Het begint al zodra je de sleutel omdraait. Je hoort niks, maar je kunt toch gewoon wegrijden. En zodra je het gashendel opendraait, schiet je uit de startblokken. Dat is wel even anders dan vanuit de 1 wegrijden. Wees hier voorzichtig mee. 

 

Tijdens het rijden zelf heb je zoals eerder gezegd niet langer te maken met een versnellingsbak en koppeling. Dit wordt nu allemaal elektrisch geregeld. Wel handig om snel en gemakkelijk door het verkeer te manoeuvreren, maar het ‘echte motorgevoel’ gaat verloren. 

 

Op de meeste elektrische motoren zijn verschillende instellingen mogelijk. Zo kun je je motor qua power instellen op het type rit dat je maakt. Je kunt kiezen voor stadsverkeer, lekker toeren op afgelegen landweggetjes en voluit op de snelweg. Sommige motoren gaan hier zelfs nog een stapje verder in waardoor je motor zelfs kunt aanpassen aan de weersomstandigheden. De actieradius van je elektrische motor is afhankelijk van welke instelling je kiest. Op de snelweg heb je simpelweg meer power nodig. En is je accu eenmaal leeg? Dan is ‘ie in de meeste gevallen in een uur weer opgeladen.

elektrisch motorrijden

Conclusie

Hoewel voor de meeste motorrijders het rijden op een ‘echte motor’ nooit vervangen kan worden door een elektrische, rukt de elektrische motor langzaamaan steeds verder op. Veel motorrijders zijn huiverig voor deze verandering, het liefst vermijden ze de woorden elektrisch en motor in dezelfde zin. 

 

Toch is het geen gek idee om met een open blik de opmars van de elektrische motor in de gaten te houden. Want in de toekomst hebben we misschien wel helemaal niet meer de keuze. Elektrisch rijden is een nieuwe dimensie van de geweldige hobby die motorrijden is.

 

Het zal even tijd nodig hebben voordat het merendeel van de motorrijders dit accepteert, maar in de toekomst zullen steeds meer mensen met plezier op een elektrische motor rijden. Want hey, in de basis blijft een elektrische motor hetzelfde. Het heeft even goed twee wielen, een zadel en een gashendel die schreeuwt om geopend te worden. 

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen