Een motor kopen in Duitsland? Waarom zou je dat willen doen?

Een motor kopen in Duitsland? Waarom zou je dat willen doen? afbeelding

Het korte antwoord hierop, omdat het leuke voordelen heeft!

Laten we die voordelen eens bekijken

De prijs: Over het algemeen zijn motorfietsen in Duitsland vaak goedkoper dan in Nederland. Dat komt door de verschillen in belastingen, regelgeving en marktomstandigheden. Door een motor in Duitsland te kopen, zul je zeker geld besparen op de aanschafprijs.

Het aanbod: Duitsland heeft een grote markt voor motorfietsen, en een breed scala aan merken en modellen zijn daar beschikbaar. Dat geeft je meer keuzemogelijkheden dan in Nederland.

Kwaliteit: de Duitse merken, zoals BMW en KTM, hebben een goede reputatie op het gebied van kwaliteit en technische innovatie. Zeker wanneer je geïnteresseerd bent in de specifiek Duitse merken, is het gunstiger om in Duitsland te zoeken. Je vergroot zonder meer je kansen en vindt daar vaak modellen met het maximum aan opties.

Voordat je nu je jas aantrekt en naar Duitsland gaat, zal ik je ook even de rompslomp eromheen voorschotelen.

Importregelingen: Om een motor uit Duitsland te importeren, moet je aardig wat regels volgen. Kijk even goed naar de specifieke importregelingen en belastingen om ervoor te zorgen dat je geen onverwachte kosten tegenkomt. Het is zeker een aanrader om een specialist op het gebied van import en douane in te schakelen om je te begeleiden bij het proces.

De importprocedure omvat in alle gevallen deze stappen:

Koopovereenkomst: Je hebt een officiële koopovereenkomst met de verkoper in Duitsland nodig. Dit is een juridisch document en bevat tenminste: de identificatie van de partijen. Gedetailleerde beschrijving van de motor, zoals het merk, model, bouwjaar en serienummer. Prijs, betalingsvoorwaarden en afgesproken valuta. De leverings- en verzendvoorwaarden.

Douaneaangifte: Zodra de koopovereenkomst is afgerond, moet je een douaneaangifte doen bij de Nederlandse douane. Dit kun je gelukkig online regelen via het elektronische aangiftesysteem van de Douane AGS. Je moet informatie verstrekken over de motorfiets, inclusief de waarde, het land van herkomst en de douanestatus. Let op dat je de waarde niet te laag ‘inschat’ dat pakt in de meeste gevallen niet voordelig uit.

 

Motor kopen in duitsland

 

Btw en invoerrechten: Bij het importeren van een motor uit Duitsland moet je rekening houden met de betaling van btw en de eventuele invoerrechten. De btw wordt berekend over de waarde van de motorfiets plus de transport- en verzekeringskosten. Het huidige Btw-tarief in Nederland is afhankelijk van het type motor, maar zal in de meeste gevallen 21% zijn. Invoerrechten zijn van toepassing als de motorfiets niet van oorsprong uit de EU komt.

Voertuigdocumenten: Verzamel alle benodigde documenten, zoals het originele Duitse kentekenbewijs (Fahrzeugbrief), het gelijkvormigheidsattest (COC), de koopovereenkomst, de factuur en een geldig identiteitsbewijs. Je hebt ook een tijdelijk douane kentekenbewijs (Zollkennzeichen) nodig om de motor naar Nederland te kunnen brengen.

Transport: Regel het transport van de motor van Duitsland naar Nederland. Dit kun je door een transportbedrijf laten verzorgen of je stapt op en rijd je motor zelf naar huis. 

Wanneer je de motor eenmaal thuis hebt, is er nog een heuveltje te nemen

RDW-keuring: Nadat de motorfiets in Nederland is, moet je een RDW-keuring laten uitvoeren door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Hier wordt gecontroleerd of de motorfiets voldoet aan de technische en veiligheidsnormen in Nederland. Over het algemeen is dit een papieren kwestie aangezien de meeste merken en types al een RDW-goedkeuring hebben. Zodra de motorfiets is goedgekeurd, ontvang je een Nederlands kentekenbewijs.

Het importeren van een motorfiets is dus best wel een complex proces, vooral waar het gaat om belastingen en douanerechten. Maar toch is een motor kopen in Duitsland een prima manier om een fraaie ‘low-budget-full-options’ fiets te scoren.

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen