7 Redenen waarom motorrijden jouw gezondheid ten goede komt!

7 Redenen waarom motorrijden jouw gezondheid ten goede komt! afbeelding

Is motorrijden gezond werd mij gevraagd en het leek me, alhoewel ik als fervent motorrijder deze vraag bijna automatisch met ja beantwoordt, interessant om hier dieper op in te gaan en te checken of mijn antwoord onderbouwd kan worden. 

Is motorrijden gezond? Ja natuurlijk, maar waarom precies?

 1. Het gevoel van vrijheid
  Ik moet bekennen, deze is niet wetenschappelijk onderbouwd maar valt gewoon niet te ontkennen. Vraag éénder welke motorrijder wat hij/zij zo fijn vindt aan het motorrijden en het overgrote deel van de ondervraagden zal zeggen “Het gevoel van vrijheid”
 2. Het gevoel van saamhorigheid
  Naast het rijden met een groep, wat natuurlijk saamhorigheid teweeg brengt, vindt ik het persoonlijk altijd nog erg leuk dat motorrijders elkaar groeten. Het is moeilijk te verklaren maar zeg nou zelf, wie wordt er niet vrolijk van wanneer je het gevoel hebt dat je ergens bij hoort, en dat dit dan met een simpel handgebaar bevestigd kan worden tijdens het motorrijden.  
 3. Het vermindert stress
  Bij regelmatig motorrijden blijkt gemiddeld een afname van 28% van het stress hormoon Cortisol plaats te vinden. Het is dus niet voor niets dat zoveel motorrijders aangeven dat ze de stress van de dagelijkse beslommeringen even van zich af kunnen zetten.
 4. Het verhoogt je hartslag
  Met een gemiddelde verhoging van je hartslag met 11% is het motorrijden te vergelijken met een lichte lichamelijke inspanning. Dus als iemand vanaf nu tegen je zegt, dagelijks een half uurtje lopen is goed voor je gezondheid wat zeg jij dan? Laat mij maar lekker een half uurtje op mijn motor rijden want dat is net zo gezond.
 5. Verbetering van focus
  Ben je aan het autorijden dan wordt je door van alles en nog wat afgeleid maar het is gebleken dat bij het motorrijden juist het tegenovergestelde gebeurt. Je hersenactiviteit blijkt in een ontspannen staat met een diepe focus te komen waardoor het zich zo goed als afsluit voor enige vorm van afleiding. Compleet het tegenovergestelde van bij het autorijden dus.
 6. Hogere alertheid
  Tijdens het motorrijden blijk je alerter te worden. Je kunt het vergelijken met het drinken van een kop koffie 
 7. Visueel ruimtelijke vaardigheid verbetert
  Wanneer je regelmatig op je motor stapt en een stuk gaat rijden dan blijken je visuele vaardigheden te verbeteren. Met andere woorden, je kunt door motorrijden beter afstanden en verhoudingen schatten en makkelijker verband leggen tussen informatie die je ziet.

 

Is motorrijden gezond?

Bron: Punten 3 t/m 6 zijn onderzocht tijdens een studie door UCLA in samenwerking met Harley-Davidson en punt 7 kwam naar voren tijdens studies van Tohoko University in samenwerking met Yamaha Motorcycles.

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen