7 redenen om te kiezen voor een naked bike!

7 redenen om te kiezen voor een naked bike! afbeelding

Voor de oudgedienden onder ons was een naked bike eigenlijk het standaard beginpunt qua motorrijden. In de jaren 70 en 80 hadden veruit de meeste merken vooral naked bikes in hun modellenlijst zitten. Je kunt het je misschien niet voorstellen maar zelfs de Honda Goldwing werd in 1975 als naked bike geïntroduceerd

In die tijd werd er echter veel geëxperimenteerd met het naar eigen smaak aanpassen van je motorfiets. Het was bijvoorbeeld een gouden tijd voor makers van tank/zit combinaties (uit één stuk op basis van polyester gefabriceerde units) windschermen, sportieve kuipen en clip-ons. Je kon het zo gek niet bedenken of het was wel verkrijgbaar. Dit is ook wel te begrijpen daar er in die tijd nog geen extreme sport modellen beschikbaar waren. Tenminste niet zoals in de huidige tijd.

Tank/zit combinatie jaren zeventig

Tegenwoordig is het echter wel iets anders. Je kunt bij de standaard modellen lijn kiezen uit elk type motorfiets wat je voorkeur heeft. Wat zijn dan redenen om toch te kiezen voor een naked bike?

1. Volgens velen het mooiste type motor

Alhoewel dit natuurlijk altijd aan jouw persoonlijke smaak onderhevig is blijkt wel dat veel motorfanaten het weten te waarderen dat veel van de gebruikte techniek bij een naked bike gewoon zichtbaar is. Je ziet het motorblok, het complete uitlaatsysteem en het (normalerwijze) mooi afgewerkte frame van de motor. Dit doet bij vele motorfans het hart toch echt sneller kloppen.

2. Comfortabele zithouding

Wil je kunnen genieten van sportief rijgedrag maar niet de nadelen van een sportmotor? De naked bike bedient je op je wenken. Door het hogere stuur (in vergelijking met sportmotoren) en de rechtere zithouding kun je uren genieten van jouw rit. De belasting op polsen, schouders en nek ligt veel lager terwijl je toch op een sportieve manier van die prachtige binnenwegen kunt genieten.

3. Waardevast

Met de aanschaf van een motor heb je t.o.v. een auto op dit vlak sowieso al een groot voordeel maar met een naked bike wordt dit voordeel alleen maar groter. De naked bike zal voor zowel de beginnende als ook de gevorderde motorrijder altijd een geliefd model blijven. Wil jij jouw naked bike op een gegeven moment verkopen of inruilen dan zul je zien dat ook jouw motor zeer geliefd zal zijn. De meest uitgevoerde zoekopdracht op Motor2Go is niet voor niets de categorie naked bikes.

Naked Bike

4. Fijn rijgedrag

Door het ontbreken van alle extra's is een naked bike meestal licht en wendbaarder vergeleken met andere types motoren. Dit komt het rijgedrag uiteraard ten goede. Toegegeven, rijdt je veel lange afstanden op bijvoorbeeld snelwegen dan ben je vatbaarder voor de wind maar voor de “sportievere” toerritten op de binnenwegen is een naked bike the way to go.

5. Hoge funfactor

Rijden met een naked bike bezorgt je zeker een grijns van oor tot oor. Je waant je al snel een MotoGP coureur terwijl je de maximum snelheden nog niet eens overschrijdt. Je voelt de wind vol op je lichaam, je trekt lekker snel op, en je motor laat zich extreem makkelijk een bocht in sturen. Wie wil dat nu niet?

6. Gunstige prijs/kwaliteit verhouding

In deze dure tijd is het natuurlijk alleen maar mooi als jij voor het onderhoud aan je motor minder kwijt bent. Denk bijvoorbeeld aan de monteur die niet al die kuipdelen e.d. hoeft te demonteren. En... Minder onderdelen aan jouw motor betekent simpel gezegd minder wat kapot kan gaan. Plus dat de naked bike in aanschaf natuurlijk al goedkoper is als zijn sportievere broertje.

7. Een naked bike is praktisch

Woon je in een drukke stad of omgeving? Heb je een schuur waar jouw motor door een normale deur naar binnen moet? Het manoeuvreren met een naked bike is vele malen makkelijker dan bijvoorbeeld met een sportmotor of tourbuffel. Dit zowel in het verkeer als ook wanneer je ergens wilt parkeren. Heb je een sportmotor en schamp je jouw kuip aan het deurkozijn dan wil je wel door de grond heen zakken. Dit zal je met jouw naked bike niet gebeuren. 

Denk jij na het lezen van bovenstaand artikel dat een naked bike voor jou het juiste type motorfiets is? Kijk dan eens bij het aanbod naked bikes op ons platform om jouw volgende motor te vinden.

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen