125cc motoren, kracht die je niet verwacht

125cc motoren, kracht die je niet verwacht afbeelding

Met de invoering van de categorieën voor het A rijbewijs denken we al heel snel aan de 125cc klasse als een motor voor beginners en ja, gelukkig zijn die verschillende categorieën er. Als 18-jarige, opstappen op een zware motor is niet zonder serieuze risico’s gebleken. Verkeersinzicht opdoen, de beheersing van je motorvermogen. Het inschatten van het wegdek en leren om te gaan met die typische verdikkingen van asfaltreparaties maar ook die van zebrapaden en andere wegdekstrepen, die allemaal de eigenschap hebben om al met een beetje mist spekglad te worden. Zo zijn er nog heel veel andere scenario’s waar je een minder harde les aan overhoudt wanneer je eraan kunt wennen met een lichtere motorfiets.

 

125cc motoren zijn er echter niet alleen maar om in de praktijk te oefenen. Deze motorfietsen hebben ook bij ervaren rijders hun klasse bewezen.

 

Meester in het stadsverkeer

Juist omdat ze makkelijker te besturen en in bedwang te houden zijn, hebben ze zich ontplooit tot de absolute meester in het stadsverkeer. Bijna zo wendbaar als een fiets, en vergevingsgezind wanneer je een keer te spontaan in je rem knijpt. Slank en wendbaar genoeg om je jouw plek in of tussen het verkeer toe te staan.

Denk bijvoorbeeld eens aan een Aprillia Tuono als 125cc motorfiets daar wil je echt wel mee voor de dag komen. 

Aprilia Tuono 125cc motor

Ermee voor de dag willen komen geldt overigens voor veel van de moderne 125cc motoren. Zo heeft Honda de CB1000R en Yamaha hun YZR-M1 een klein broertje gegeven in juist een 125cc uitvoering. Dat is niet voor niets natuurlijk. De eigenschappen van deze bewezen kanjers vind je terug in hun kleinere broertjes.

Op de kleintjes letten

Dat we zuinig aan moeten leven is geen nieuws, maar een gegeven. Ook hierbij zetten de 125cc motoren ons op het juiste pad. Een 125cc motorfiets is zuiniger in vergelijking met grotere motoren, waardoor ze verrassend veel langer op een volle tank kunnen rijden.

Ook de rekening voor onderhoud is stukken vriendelijker. Het is natuurlijk nooit de bedoeling, maar geloof me, het gebeurt nu eenmaal. Je laat ooit je motor een keer vallen. Is het dan niet heel geruststellend dat je daarmee niet meteen voor een paar honderd euro schade oploopt?

Meer dan genoeg reden om ook als ervaren motorrijder juist aan zo’n vriendelijke 125cc je hart te verliezen. 

Recent nieuws

RAM Mounts: vo...

Nieuwe motor gekocht? Of een nieuwe telefoon? Dan ben je vast op zoek naar een nieuwe tele...
Lezen

Ride On: De to...

Als motorrijder weet je dat een goede routeplanning en navigatie cruciaal zijn voor een ge...
Lezen

De onmisbare e...

Als motorrijder weet je dat de juiste uitrusting meer is dan alleen een helm, handschoenen...
Lezen